Oprava lávky má stáť 727-tisíc eur, uzatvorená bude aj v lete

Radnica aktuálne pripravuje verejné obstarávanie, ale rekonštrukcia bude trvať päť až šesť mesiacov. Lávku pri Krajinskom moste preto tak skoro neotvoria.

Obyvatelia a návštevníci Piešťan budú musieť Krajinský most obchádzať cez Kúpeľný ostrov aj počas celej letnej sezóny. Najviac sa takéhoto scenára obávali majitelia prevádzok na ľavom brehu Váhu, ktorí kvôli tomu adresovali vedeniu piešťanskej radnice otvorený list.

Odpoveď so zlou správou zverejnila samospráva dnes: „Keďže odhadovaná doba opravy lávky je päť až šesť mesiacov, nie je možné do letných mesiacov rátať s otvorením lávky. Pri samotnej rekonštrukcii sa budeme snažiť práce organizovať tak, aby časť lávky nad obtokovým ramenom bola opravovaná prioritne.“

Verejné obstarávanie aktuálne pripravujú, celý proces však zaberie niekoľko mesiacov a zatiaľ chýbajú aj peniaze. Odhadovaná cena rekonštrukcie sa zvýšila až na 727-tisíc eur. Pôvodne mali náklady presiahnuť 600-tisíc eur a zahŕňali aj nové osvetlenie.

Ich navýšenie zdôvodňuje radnica potrebou vnútorného obloženia lávky ťahokovom aj odbornou obhliadkou, pri ktorej statik zistil vyššie opotrebenie konštrukcie.

„Lávku sme nezatvorili len tak, ale kvôli bezpečnosti. Nehrá nám to do kariet, pretože je to v čase, keď opravujeme Kolonádový most. So zastupiteľstvom sme sa dohodli, že budeme rokovať so všetkými zainteresovanými, aby sme sa dohodli na finančnej participácii,“ povedal pre zpiešťan.sk primátor Peter Jančovič a dodal: „Nesmieme prepásť leto, ale neviem garantovať, či to tento rok bude alebo nebude.“

Rokovania s Trnavskou vodárenskou spoločnosťou a Slovenským plynárenským priemyslom sú podľa jeho slov na dobrej ceste, ale Trnavský samosprávny kraj dal piešťanskej radnici stanovisko, že je pripravený poskytnúť právnu a technickú súčinnosť, finančnú pomoc nie.

Župa má v správe Krajinský most, pričom priliehajúca lávka pre chodcov a cyklistov patrí mestu. Zastupiteľstvo na jej opravu v rozpočte na rok 2020 vyhradilo 350-tisíc eur a zaviazalo primátora rokovať o dofinancovaní opravy lávky so správcami sietí.

Podnikatelia, ktorí majú prevádzky na ľavej strane Váhu, vedenie mesta žiadali, aby bola čo najskôr opravená aspoň kratšia časť medzi penziónom Benátky a vstupom na Kúpeľný ostrov. To by výrazne skrátilo cestu obyvateľom susedných obcí aj návštevníkom rekreačných zariadení.

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk Foto: Martin Ričány