Opäť sprísnenie: Piešťany budú v covid automate bordové

Od pondelka 1. novembra bude v piešťanskom regióne platiť 2. stupeň ohrozenia ochorením covid-19. So zmenou farby okresu v covid automate z červenej na bordovú súvisí sprísnenie viacerých opatrení.

Vláda v stredu 27. októbra rozhodla o aktualizácie mapy okresov podľa rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia covid-19. Piešťanský región je v mape platnej od pondelka 1. novembra bordový, rovnako ako okresy Hlohovec a Myjava. Susedný okres Topoľčany bude čierny a Trnava mení farbu z oranžovej na červenú.

Znamená to zhoršenie epidemiologickej situácie a sprísnenie doteraz platných opatrení. V 2. stupni ohrozenia (bordová farba) je povinné nosenie respirátora v interiéri a rúška v exteriéri pre vzdialenosť menšiu než 2 m. Aktuálne, teda počas 1. stupňa ohrozenia, je v exteriéri povinné rúško iba pri účasti na hromadných podujatiach.

Reštaurácie fungujúce v režime OTP už budú môcť mať otvorené terasy, ale vnútorné priestory môžu zostať prístupné iba ľuďom, ktorí absolvovali kompletné očkovanie. Fitness centrá budú môcť byť otvorené iba pre zaočkovaných, ale s dodržaním limitu maximálne 20 osôb alebo jedna osoba na 15 metrov štvorcových. Znižujú sa aj limity pri využívaní plaveckých bazénov.

Na hromadné podujatia, ktoré sa v bordovom okrese konajú v režime OTP, môže prísť maximálne 50 ľudí. V červenom okrese to je trojnásobok. Podujatia pre zaočkovaných zostávajú bez obmedzia maximálneho počtu účastníkov. Tieto podmienky platia aj pre bohoslužby, sobáše, krsty a pohreby.

Svadby, kary, oslavy, večierky a podujatia organizované v prevádzkach verejného stravovania sú v bordovom okrese povolené len pre kompletne zaočkovaných, ale maximálny počet účastníkov je 20 ľudí.

Text: Martin Palkovič