Odhalenie plastiky M. R. Štefánika: Chýbali zástupcovia mesta, prišli extrémisti

Obyvatelia Piešťan si chceli Štefánika uctiť už krátko po jeho smrti. Podarilo sa to však až o vyše 90 rokov neskôr a bez výraznejšej pozornosti verejnosti aj komunálnych politikov.

Plastiku s podobizňou významného astronóma, diplomata a letca odhalili v sobotu 14. októbra vďaka iniciatíve miestneho klubu Spoločnosti M. R. Štefánika. Vznikla v dielni piešťanského sochára Andreja Chotváča a dominuje jej heslo Veriť, milovať, pracovať.

Členovia Spoločnosti M. R. Štefánika mali na podujatí najsilnejšiu účasť, mesto reprezentoval poslanec Peter Jančovič. Chýbali jeho kolegovia zo zastupiteľstva (okrem Adriany Drahovskej), primátor aj jeho zástupca.

Spoluzakladateľa Česko-Slovenska a stúpenca demokracie si však prišli uctiť sympatizanti extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko. Aj preto na pokojný priebeh akcie dohliadalo niekoľko policajných jednotiek vrátane psovodov.

Štefánikova podobizeň je umiestnená tak, aby sa pozeral smerom k Balneologickému múzeu, kde je expozícia venovaná jeho životu. Spoločnosť financuje projekt prostredníctvom verejnej zbierky. Na umiestnenie plastiky potrebovala súhlas pamiatkárov, pretože mestský park je chránený.

Podľa predsedu miestneho klubu Pavla Masaryka existuje v Piešťanoch idea pamätníka Milana Rastislava Štefánika už od medzivojnového obdobia. „Pred troma rokmi sme sa túto snahu rozhodli naplniť, aby sa aj Piešťany zaradili medzi mestá, kde sochy pripomínajúce generála Štefánika už existujú.“

Dodal, že nebyť pár desiatok členov tunajšieho klubu, plastika by nikdy nevznikla. Finančná zbierka na jej vytvorenie pokračuje podľa jeho slov pokračuje do mája 2016.

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia