Od najväčšej bitky v histórii hokeja uplynulo 35 rokov

Mnohí Piešťanci boli svedkami udalosti, ktorá vstúpila do dejín športu. V čerstvo dokončenom zimnom štadióne sa na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji juniorov stretli reprezentačné tímy Kanady a ZSSR. Zápas, v ktorom mohli mnohé budúce hokejové hviezdy získať svoje prvé zlaté medaily zo svetového šampionátu, sa skončil fiaskom. Organizátori museli zhasnúť svetlá a televízia prerušila priamy prenos.

Najväčšia hokejová bitka je v zahraničných médiách označovaná ako „Punch-up in Piešťany“. Má rozsiahly záznam vo Wikipédii a novinár Gare Joyce jej venoval celú knihu. Odohrala sa na piešťanskom zimnom štadióne 4. januára 1987.

V ten deň proti sebe nastúpili juniorské reprezentačné tímy Kanady a Sovietskeho zväzu. Kanaďania sa mohli stať víťazmi turnaja, zatiaľ čo ich protivníci už o medailové umiestnenie nebojovali. Otvárací gól strelil Theoren Fleury, ktorý potom hokejkou naznačil paľbu so samopalu smerom na striedačku ZSSR. Bitka začala v druhej tretine za stavu 4:2 pre Kanadu.

Zakrátko boli na ľade skoro všetci hráči z oboch tímov a mlátili sa navzájom. Posielali ich tam tréneri. Rozhodcovia sa skryli a organizátori museli zhasnúť svetlá. Podľa Wikipédie diváci skandovali „My chceme hokej, my chceme hokej,“ ale údajne bolo počuť aj „Go Canada, Go!“

Krátko na to odprevadili Kanaďanov na hranice ozbrojení vojaci. Oba tímy boli diskvalifikované, juniorský šampionát však okamžite získal obrovskú popularitu. Zatiaľčo v Piešťanoch bol iba jeden kanadský reportér, o rok v Moskve mali zastúpenie už všetky celoštátne médiá.

 

 

Text: Martin Palkovič Zdroj: wikipedia.org Foto: youtube.com Článok bol prvýkrát publikovaný 4. januára 2015