Očkovanie: Župa otvorila čakáreň pre ľudí 18+ s vybranými diagnózami

Ľudia, ktorí spĺňajú niektoré zo stanovených kritérií, dostanú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca v jednom z veľkokapacitných vakcinačných centier zriadených Trnavským samosprávnym krajom (TTSK).

Župa otvorila „čakáreň“ pre záujemcov o vakcínu proti ochoreniu covid-19, ktorí dosiahli vek 18 rokov a spĺňajú podmienky platnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Očkovaciu látky majú šancu získať týmto spôsobom aj ľudia so závažnými a menej závažnými ochoreniami. Ide napríklad o onkologických pacientov v štádiu liečby alebo v dlhodobej remisii, ale aj o ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

„Požiadať o zaradenie čakateľov na očkovanie môžu všetci, ktorí patria do nižšie uvedených skupín. V prípade voľnej kapacity vakcíny vás budeme kontaktovať emailom a sms. Ak nie ste v jednej z otvorených skupín, registrácia pre čakateľov vám bude sprístupnená neskôr,“ uvádza TTSK v špeciálnom formulári na web stránke cakarentt.sk, kde sú vymenované aj všetky diagnózy a ďalšie kritériá podľa vyhlášky ministerstvo zdravotníctva.

„V prípade, že ste oprávnenou špeciálnou skupinou obyvateľov, ste povinní si priniesť so sebou na vakcináciu potvrdenia o tejto skutočnosti (napr. preukaz ZŤP, lekárske správy, potvrdenie od zamestnávateľa),“ upozorňuje ďalej TTSK s tým, že táto „registrácia pre čakateľov je určená iba pre osoby, ktoré nie sú registrované na stránke vakcinacia.nczisk.sk.“

Záujemcom, ktorí župnú čakáreň využijú, bude termín očkovania priradený podľa diagnózy a kapacity očkovacích centrier zriadených Trnavským samosprávnym krajom.

Tie počas uplynulých víkendov fungovali okrem krajského mesta aj v Skalici a v Dunajskej Strede. Dohromady tam vakcínu od spoločnosti AstraZeneca dostalo už takmer 30-tisíc ľudí. V prípade dostatku očkovacích látok by podobné vakcinačné centrum mohlo v budúcnosti vzniknúť aj v Piešťanoch alebo ďalších okresných mestách Trnavského kraja.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič