Očkovanie: Vo štvrtok otvoria čakáreň pre ľudí nad 16 rokov

Registrácia do čakárne na očkovanie proti ochoreniu covid-19 bude od štvrtka (29. apríla) umožnená každému, kto má 16 a viac rokov. V relácii TV Markíza Na telo plus to potvrdil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Aktuálne je registrácia otvorená pre osoby s vekom najmenej 40 rokov. Ľudia v tomto veku dostanú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Očkovacie látky od spoločností Pfizer/BionNTech a Moderna sú vyhradené pre ľudí nad 60 rokov.

Podľa ministra zdravotníctva zatiaľ nebude možné vybrať si vakcínu. Potvrdil však, že do konca mája by na Slovensko malo prísť približne milión dávok od konzorcia Pfizer/BioNTech. Vladimír Lengvarský tiež povedal, že prvú dávku niektorej z dostupných očkovacích látok by mohol dostať každý, kto bude mať záujem, do konca júna.

Ani po otvorení čakárne pre ľudí nad 16 rokov nebude rozhodovať rýchlosť registrácie, ale vek a kapacity očkovacích centier.

Vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech podávajú od začiatku februára zamestnanci Nemocnice A. Wintera v priestoroch piešťanskej polikliniky. Z veľkokapacitných centier, ktoré očkujú vakcínou AstraZeneca, to majú obyvatelia Piešťan a okolia najbližšie do Trnavy, Nového Mesta nad Váhom a Trenčína.

Registrácia na očkovanie prebieha na tejto adrese: https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič