Očkovanie: Budúci týždeň má pribudnúť takmer 60-tisíc termínov

Zatiaľ nie je jasné či a koľko termínov bude k dispozícii v piešťanskom vakcinačnom centre. Ak sa tam nejaké uvoľnia, budeme o tom čitateľov informovať.

Ministerstvo zdravotníctva uvoľnilo niekoľko tisíc termínov na očkovanie proti ochoreniu covid-19 v sobotu v noci. Mnohí ani nestihli vyplniť formulár na adrese korona.gov.sk. Kým to dokončili, termíny boli minúte. V nedeľu rezort informoval, že možnosť zaregistrovať sa bude aj v prvej polovici nasledujúceho týždňa.

„Ak sa vám včera nepodarilo zaregistrovať vás alebo vašich blízkych na očkovanie, mrzí nás to, dopyt bol veľmi veľký. Počet nových termínov by sa však v najbližších dňoch a týždňoch mal zvyšovať,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva, ktoré sa zároveň ospravedlnilo za technické komplikácie a prisľúbilo zjednodušenie registračného formulára.

V pondelok a v utorok vo večerných hodinách bude postupne pribúdať 29 700 nových termínov na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer-BioNTech pre ľudí starších ako 70 rokov. Záujemcovia vo veku 60 až 70 rokov dostanú možnosť prihlásiť sa v stredu a vo štvrtok večer. V tomto prípade pôjde o vakcínu AstraZeneca.

„Podľa plánu dodávok vakcín by ich malo v najbližších týždňoch prichádzať čoraz viac, môžeme preto očakávať čoraz vyšší počet nových termínov na registráciu,“ uvádza ďalej rezort zdravotníctva.

Vakcínou AstraZeneca už tretí víkend očkujú vo vakcinačných centrách, ktoré zriaďuje Trnavský samosprávny kraj. V sobotu dostalo prvú dávku v Trnave, Dunajskej Strede a Skalici dohromady 4 420 ľudí.

S vakcináciou v týchto centrách pomáhajú ambulantní lekári a sestry, ktorí sa môžu hlásiť na adrese pomocsockovanim@trnava-vuc.sk s uvedením svojho mena, priezviska, obchodného mena, telefónneho čísla, e-mailovej adresy a okresu, v ktorom pôsobia.

Očkovaciu látku od konzorcia Pfizer-BioNTech podávajú vo vakcinačnom centre, ktoré zriadila Nemocnica Alexandra Wintera v budove piešťanskej polikliniky. Počas uplynulého týždňa tam podávali druhú dávku vakcíny ľuďom, ktorí dostali prvú pred mesiacom.

„Len čo budeme mať dostatok vakcín, očkovanie bude znova spustené pre všetkých záujemcov,“ informovala Nemocnica Alexandra Wintera. Na svojej web stránke zverejnila aj formuláre, ktoré je dobré pred očkovaním vyplniť. Sú tam tiež informácie pre náhradníkov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič