O titul Slovakman opäť zabojuje aj legendárny Petr Vabroušek

Už sedemnástykrát sa v kalendári mnohých triatlonistov stane prvá augustová sobota vrcholom sezóny. Dôvod je jednoduchý. Pre mnohých to totiž znamená postaviť sa zoči voči nástrahám 3,8 km vo vode, 180 km na bicykli a na záver 42,2 km bežeckému maratónu. Erdinger Slovakman 226 sa uskutoční v sobotu 3. augusta v Piešťanoch.

Lodenica ožije triatlonom

Erdinger Slovakman 226 má štatút majstrovstiev Slovenska v dlhom triatlone, zároveň je súčasťou českého a československého pohára.

Štart je naplánovaný na 7.00 h. Pretekárov a samozrejme aj pretekárky pošle na trať prvej disciplíny výstrel z dela. Vo vodách Sĺňavy absolvujú 3,8 km. Na cyklistike ich čaká 180 km v šiestich okruhoch medzi Piešťanmi a Červeníkom. Bežecká trať je situovaná medzi Lodenicou a mestským parkom. Beží sa aj okolo sochy Barlolámača. Absolvujú ju tiež šesťkrát. Dohromady musia účastníci v ten deň prekonať 226 kilometrov.

14 krajín na štarte

Na štartovej listine figuruje 170 jednotlivcov zo štrnástich krajín. Najvzdialenejší pretekár priletí až z Japonska. Najbližšie to budú mať domáci Piešťanci. Nebude chýbať ani legendárny Petr Vabroušek zo Zlína, ktorému budú konkurovať jeho českí krajania Lukáš Slatinský a David Jílek. Zo Slovákov uvidíme obhajcu titulu Michala Holuba a samozrejme na štarte nemôže chýbať ani Martin Baláž, ktorý sa postaví na štart ako jediný na tejto planéte už po sedemnástykrát. Medzi ženami sa očakáva víťazstvo Češky Simony Krivánkovej, na Slovakmanovi bude chcieť vylepšiť traťový rekord.

Ale Erdinger Slovakman nie sú iba jednotlivci. Na jednotlivých disciplínach a úsekoch sa budú striedať štafetári. Štafiet je prihlásených 27, čo znamená ďalších 120 pretekárov.

Dopravné obmedzenia

Obyvatelia a návštevníci Piešťan sa musia pripraviť na dopravné obmedzenia. Cesta do Lodenice od polikliniky bude v sobotu 3. augusta uzatvorená od 7.30 do16.00 h. K Lodenici sa návštševníci podujatia dostanú jednosmerkou popri Váhu, ktorá bude v čase uzávierky obojsmerná a premávku budú riadiť organizátori podujatia.

Bežeckú trať pre chodcov neuzavrú, ale usporiadatelia prosia obyvateľov a návštevníkov Piešťan, aby brali ohľad na bežcov, ktorí musia na trase Lodenica – Kolonádový most – mestský park absolvovať maratón.

Dobeh prvého pretekára organizátori očakávajú okolo 15:20 a posledného o 23:00 h. Cieľová rovinka už tradične sľubuje skvelú atmosféru. Fanúšikovia, ktorí chcú povzbudiť vytrvalcov hodných nášho obdivu, sú vítaní. Prekonať 226 kilometrov je totiž naozaj počin železných žien a mužov.

Zdroj: Erdinger Slovakman 226


Pozrite sa, ako atmosféru podujatia zachytil minulý rok fotograf Tomáš Vajsábel: