Nový denný rekord: V okrese Piešťany v stredu pribudlo 76 ľudí s ochorením covid-19

Koronavírus majú klienti aj opatrovateľky v zariadení pre seniorov Vila Julianna, pracovníci Služieb mesta Piešťany aj mestského úradu. V okrese Piešťany vzrástla 14-dňová incidencia ochorenia covid-19 o 30 %.

Nárast je spôsobený aj zvýšenou mobilitou

Piešťanský región zaznamenal v stredu 9. decembra najvyšší doterajší denný prírastok nových prípadov ochorenia covid-19. Na základe výsledkov PCR testov ich v tento deň pribudlo 76. Dovtedy mal najvyšší denný prírastok hodnotu 32 a bol z 3. novembra.

Koronavírus už priamo spôsobuje problémy aj piešťanskej samospráve. Klientov a zamestnancov s pozitívnym výsledkom eviduje radnica v zariadení pre seniorov, ktoré kvôli tomu pozastavilo výdaj stravy ľuďom, ktorí tam nie sú ubytovaní.

„Vo Vila Julianna máme pozitívnych klientov aj opatrovateľky, taktiež máme pozitívnych ľudí v Službách mesta Piešťany, nevyhlo sa to ani mestskému úradu. Týchto problémov začína narastať, verím, že sa to počas Vianoc upokojí,“ povedal primátor Peter Jančovič na zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave Dagmar Kollárovej sú najčastejším miestom nákazy domácnosti,  pracoviská  a zdravotnícke zariadenia.

„V okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec nemáme  evidované epidemické výskyty väčšieho charakteru. Nárast je spôsobený vyšším počtom vykonávaných testov a aktívnym vyhľadávaním prípadov ako aj zvýšenou mobilitou osôb v predvianočnom období,“ uviedla D. Kollárová k stredajšiemu rekordnému prírastku nových prípadov v okrese Piešťany.

Dodala, že 14-dňová incidencia vzrástla v piešťanskom regióne od minulého týždňa o 30 %, v okrese Trnava to bolo o 46 % a v okrese Hlohovec o 18 %.

„V Trnavskom kraji bolo za predchádzajúci týždeň zaevidovaných sedem úmrtí v súvislosti s COVID-19, čo je o 42 % menej  ako minulý týždeň,“ uzavrela Dagmar Kollárová.

Opatrenia môžu pred Vianocami ešte sprísniť

Pandemická komisia odporučila prehodnotiť opatrenia, ktoré boli prijaté v priebehu tohto týždňa. Informoval o tom v piatok večer minister zdravotníctva Marek Krajčí. Odborníci podľa jeho slov navrhujú zaviesť obmedzenia, ktoré platili pred celoplošným testovaním. Ich podstatou má byť výrazné zníženie mobility.

Počas zákazu vychádzania, ktorý platil koncom októbra, bolo možné nakupovať iba v najbližších potravinách, zájsť do najbližšej lekárne alebo k lekárovi. Výnimky platili aj v prípade starostlivosti o blízku osobu, venčenie zvierat do 100 metrov od bydliska, pri ceste do zamestnania alebo pri sprevádzaní dieťaťa do školy. Taktiež bolo možné ísť na poštu, do banky, autoservisu, na čerpaciu stanicu a do prírody, ale iba vo svojom okrese a mimo intravilánu obce. Zatvorené museli byť kiná, divadlá aj kostoly.

Zatiaľ nie je jasné, či vláda a Úrad verejného zdravotníctva SR nejaké ďalšie opatrenia zavedú, prípadne v akom rozsahu. Pandemická komisia navrhuje, aby výnimky zo zákazu vychádzania platili pre ľudí, ktorí absolvujú test na ochorenie covid-19.