Nové slovenské aerolinky chcú lietať aj z Piešťan

Vznikajúca letecká spoločnosť Blue Slovakia plánuje prevádzkovať vnútroštátne linky. Jej zámerom je tiež spojiť Piešťany s Viedňou.

Žiadosť o získanie osvedčenia leteckého prevádzkovateľa podali zástupcovia Blue Slovakia na Dopravný úrad začiatkom apríla. Cez sociálnu sieť Facebook už avizujú aj skoré spustenie rezervačného systému s cenníkom na úvodných leteckých linkách. Chýbať medzi nimi nemajú ani Piešťany.

„Už v úplne prvých zavádzacích letov je naplánovaná aj linka do Piešťan. Samozrejme zatiaľ nepravidelná,“ uviedol pre portál zpiešťan.sk konateľ spoločnosti Blue Slovakia Ľubomír Kolárik a dodal: „Zaradenia piešťanského letiska do siete pravidelných liniek so spojením prakticky kamkoľvek bude závisieť od obyvateľov vášho regiónu.“

Aerolinky podľa jeho slov v úvodnej fáze počítajú s lietaním len na Slovensku, neskôr však chcú pridať Brno, Ostravu, Prahu a Viedeň.

„Práve z Viedne plánujeme na letisko Piešťany voziť pacientov hlavne z arabských štátov do kúpeľov Piešťany. Takže vaše letisko a región ako taký je pre našu spoločnosť pomerne zaujímavý.“

Regionálne lety majú byť prevádzkované prostredníctvom dopravných lietadiel Let L410, Aerei di Trasporto Regionale ATR 42 a Cessna 172 medzi slovenskými verejnými a neverejnými letiskami, ako sú Letisko M. R. Štefánika Bratislava, Košice, Poprad-Tatry, Sliač, Žilina, Piešťany, Trenčín a ďalšie.

Blue Slovakia chce  poskytovať i služby leteckej dopravy cargo lietadlom Let L410.

O tom, či sa zámer spojiť Piešťany so svetom prostredníctvom leteckej linky naplní, môže rozhodnúť už najbližšie valné zhromaždenia spoločnosti Letisko Piešťany. O budúcnosti firmy, ktorá je vo finančných problémoch, budú jej akcionári rokovať koncom mája.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič