Nové kúpalisko má využívať liečivú piešťanskú vodu

Po troch rokoch od oznámenia zámeru výstavby kúpaliska neďaleko piešťanskej polikliniky sa k tomuto projektu môže vyjadriť aj verejnosť. Komplex s bazénmi, vodnými atrakciami a hotelovým zariadením chce postaviť firma Z-Group, a. s., so sídlom v Novom Meste nad Váhom.

Český miliardár Zdeněk Zemek oznámil svoj zámer na jar roku 2015, minulý týždeň sa projekt objavil v informačnom systéme EIA, aby ho mohli ľudia pripomienkovať. Má názov Novostavba termálneho bazénu a hotela Therme Park Piešťany.

Ide o komplex s vnútornými a vonkajšími bazénmi, hotelom a parkoviskom pre 500 vozidiel. Predpokladané náklady na výstavbu sú 25 mil. eur.

V dvoch menších bazénoch má Therme Park využívať termálnu vodu. Jej dostupnosť potvrdil prieskumný vrt v hĺbke 1 200 metrov. Voda s teplotou okolo 72 stupňov Celzia je identická s vodami prírodných liečivých zdrojov v Piešťanoch.

Podľa predpokladov navštívi komplex počas zimných mesiacov tisíc ľudí denne, v lete bude návštevnosť dvojnásobná.

V prípade získania územného a stavebného povolenia bude realizácia prebiehať v dvoch etapách. Termálny park by mal byť dokončený na jar roku 2020 a hotel o dva roky neskôr.

Súčasťou prvej etapy projektu sú vnútorné (zážitkový, detský, ochladzovací) a vonkajšie bazény – vrátane plaveckého (50 m).

Primátor Miloš Tamajka už pred troma rokmi povedal, že projekt má jeho plnú podporu. Aj preto rokoval s vtedajším ministrom zdravotníctva o pozastavení prípravy vyhlášky, ktorá mala čerpanie termálnej vody v Piešťanoch výrazne obmedziť.

Zdeněk Zemek podniká prostredníctvom svojho holdingu Z-Group v oblasti autobusovej dopravy, hutníckeho priemyslu a cestovného ruchu. Kúpeľníctvu sa venuje v Luhačoviciach, Mariánskych Lázňach a Velkých Losinách, kde vnútornú časť termálneho parku otvorili v lete 2015.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto/Photo by Jeremy Bishop on Unsplash