Noc múzeí bude pestrá aj v Piešťanoch

Noc múzeí a galérií sa v celej Európe uskutoční v sobotu 18. mája. Až do neskorých večerných hodín budú otvorené aj Vojenské historické múzeum Piešťany a Balneologické múzeum Imricha Wintera.

V hlavnej expozícii Balneologického múzea Imricha Wintera v Kúpeľnej dvorane budú môcť návštevníci od 13.00 h vidieť ukážky krojov z nášho regiónu, pre deti budú pripravené tvorivé dielne aj kvíz. O 16.00 h začína prezentácia s názvom Tajomný svet húb a o dve hodiny neskôr sa budú môcť návštevníci dotknúť histórie – nálezov z rieky Váh z doby bronzovej, stredoveku aj novoveku.

Balneologické múzeum pozýva aj na výstavu vo Vile Dr. Lisku. Je venovaná generálovi M. R. Štefánikovi a v rámci Noci múzeí a galérií sa uskutočnia komentované prehliadky. Otvorená bude aj Pamätná izba Ivana Krasku, kde môžu návštevníci zažiť prednes jeho poézie.

Vojenské historické múzeum bude otvorené od 13.00 do 22.00 h a sprístupní tri haly plné bojovej techniky aj vonkajšiu expozíciu.

Aktuálna panelová výstava je venovaná československým legionárom a má podtitul Naši hrdinovia veľkej vojny 1914 -1918. Ďalším lákadlom bude predstavenie virtuálnych Bielych albatrosov. Múzeum premietne aj dokument o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Na projekciu nadviaže beseda s jeho autorom Pavlom Kanisom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič