Nikitin, Pospiš a Sillay prichádzajú s poctou skladateľovi Jánovi Cikkerovi

Od narodenia významného slovenského skladateľa Jána Cikkera uplynulo 105 rokov, napriek tomu je jeho hudobný odkaz stále živý a naliehavý. Mladí hudobníci sa rozhodli pre odvážnu výzvu. Preniesť jeho skladateľský rukopis do súčasného hudobného jazyka. Ich koncert s názvom Cikker 105 sa uskutoční v piatok 10. novembra v Elektrárni Piešťany.

Samotná myšlienka predstaviť hudbu Jána Cikkera v novom výraze vzišla od tímu Cikkerovho múzea v Bratislave. „Dlhodobo sa snažíme interpretovať nadčasové nápady a spoločenské témy, ktoré sú aktuálne aj dnes. Pokúšame sa zachytiť hudobný výraz a atmosféru, ktorá by mala byť 105 rokov od narodenia skladateľa zachovaná,“ hovorí o albume Cikker 105 Nikolaj Nikitin.

Oceňovaný saxofonista sa na tejto nahrávke predstavuje aj v úlohe zvukového experimentátora. „Hľadali sme novú cestu. Nový výraz, ktorý by však stále pôsobil dôstojne a naliehavo. Ústrednou témou celého albumu je zdrvujúca sila vojny. Nahrávka funguje ako sprievodca jej atmosférou. Je to v podstate príbeh. Začína narukovaním, vrcholí násilnou anarchiou a zhasína v ťaživom finále. Ak to poslucháč dovolí, album ho pohltí svojou rozľahlosťou. O tento pocit nám išlo už od začiatku práce na tomto projekte,“ dopĺňa Robert Pospiš.

Jána Cikkera nesporne ovplyvnila ľudová hudba, a naopak, jeho originálny kompozičný prístup dodal známym piesňam osobitý charakter a výraz. Zborovú tvorbu si teda Nikitin, Pospiš a Sillay nevybrali náhodou. „Špeciálne nás zaujala tematika vojny, strachu a slobody, ktorú videl v prírode. Príroda akoby symbolizovala tvár slobody v človeku, v krajine a vlasti,“ dodáva k charakteru jednotlivých skladieb Nikolaj Nikitin.

Nahrávku Cikker 105 si môžete naživo vypočuť v Elektrárni Piešťany v piatok 10. novembra. Začiatok koncertu je o 19.30 h. Vstupenky sú v predpredaji cez Ticketportal.sk.

Text a foto: Tlačová správa/Elektrárňa Piešťany