Nešlo by opraviť aspoň kratšiu časť lávky?

Podnikatelia v oblasti cestovného ruchu sa obávajú, že lávka pri Krajinskom moste zostane uzatvorená aj počas letnej sezóny. V otvorenom liste žiadajú primátora Piešťan aj členov mestského zastupiteľstva o urýchlené vyriešenie problému.

Lávka pri Krajinskom moste je kvôli bezpečnosti uzatvorená od novembra a termín začiatku jej rekonštrukcie zatiaľ nie je známy. Podľa neoficiálnych informácií prebiehajú rokovania o poskytnutí výšky príspevku na jej opravu od Trnavskej vodárenskej spoločnosti a Slovenského plynárenského priemyslu. Tieto firmy majú totiž pod lávkou svoje siete.

Ešte pred začiatkom stavebných prác bude musieť radnica vyhlásiť verejné obstarávanie, ktoré môže trvať aj niekoľko mesiacov. Lávka preto s veľkou pravdepodobnosťou nebude do začiatku letnej sezóny otvorená.

To je zlá správa pre podnikateľov v cestovnom ruchu, ktorí majú svoje prevádzky na ľavom brehu Váhu. Primátorovi Petrovi Jančovičovi a mestským poslancom preto poslali otvorený list. Píšu v ňom, že lávka je pre nich nesmierne dôležitá a s jej uzatvorením sú znepokojení. Žiadajú o informáciu o tom, v akom štádiu je príprava rekonštrukcie a žiadajú, aby bola opravená aspoň kratšia časť lávky medzi penziónom Benátky a cestným vstupom na Kúpeľný ostrov. To by výrazne skrátilo cestu obyvateľom susedných obcí aj potenciálnym návštevníkom prevádzok na ľavej strane Váhu.


List prinášame v plnom znení:

Vážení pán primátor, vážení poslanci

Dovoľte nám, aby sme Vás touto cestou požiadali o rýchle vyjadrenie a aj následné vyriešenie problému, ktorý pre nás vznikol uzatvorením lávky pre peších. Problémy s rekonštrukciou mosta v tomto roku, jeho uzavretie pred tromi rokmi a dnešná situácia nám podnikateľom v CR ako aj občanom znepríjemňuje život a prácu už nejaký ten čas. Lávka pre peších je pre nás nesmierne dôležitá. Jej uzavretím sme veľmi znepokojení. Rešpektujeme riziká, ktoré môžu nastať jej ďalším využívaním, zároveň však chceme situáciu poznať, prediskutovať ju a podieľať sa na jej riešení. Piešťany, Obec Banka a okolité obce sú kúpeľnými miestami, ktoré sú závislé na turistoch, preto musíme spraviť všetko preto aby sme im pobyt u nás čo najviac spríjemňovali. Značky na lávke, reťaze a iné obmedzenia nie sú podľa nás tým správnym aj keď veríme, že len dočasným riešením.

Našou snahou je predísť nepríjemnostiam akými môže byť uzatvorenie lávky počas hlavnej sezóny, čo bude viesť k nespokojnosti turistov, našich občanov a podobne, nehovoriac o tom, že uzatvorenie lávky neodrádza peších od využívania cestnej komunikácie, čo môže viesť k zraneniam alebo dopravným nehodám.

Žiadame teda o nasledovné :

– Poskytnutie informácii o momentálnom stave a časovom intervale opravy resp. stavby novej lávky.

– V prípade, že tento interval nepočíta s otvorením do leta 2020, žiadame o začatie rozhovorov ohľadom opravy krátkej časti lávky od penziónu Benátky po vstup do Kúpeľov Piešťany s následným prechodom cez Kúpeľný most.

S úctou,

Starostka obce Banka – Mgr. Tatiana Julyniová

Starosta obce Sokolovce – Ing. Marián Dóczy

D. Pullmann – Camping Pullmann Piešťany, Reštaurácia Na Panvici

M. Kutný – Reštaurácia Na Panvici

J. Leško – Hotel Panoráma

D. Pšenek – Penzión Villa Pšenek

J. Šumichrast – Penzión Alegro a Hotel Harmónia

M. Čulen – Pension Vlnka


Text a foto: Martin Palkovič