Nenechajte si ujsť filmy, ktoré vám zmenia pohľad na svet

Nadmerná spotreba, neuvedomelé správanie, neúcta k prostrediu, negatívny dopad priemyselného pokroku v kontraste s nedotknutou divočinou, prírodou, ktorá je dokonalým architektom a zároveň tichým svedkom zániku. Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm prináša v utorok 4. februára 2020 do priestorov Elektrárňa Piešťany dokumentárne filmy, ktoré vás motivujú k zmene. Nebude chýbať sprievodná diskusia venovaná veľkým šelmám, inšpiratívni rečníci, či Junior festival pre základné a stredné školy. Vstup na festival je voľný.

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm na Slovensko každoročne prináša široký výber celosvetovo oceňovaných dokumentárnych filmov zahraničnej i domácej produkcie. V rámci celoročnej TOUR je snahou organizátorov prostredníctvom dokumentárnych snímok a sprievodných aktivít zvyšovať v regiónoch Slovenska environmentálne povedomie.

„Festivalové filmy ukazujú nielen krásu a moc prírody, odľahlé miesta doposiaľ nepoznačené ľudskou činnosťou, ale aj presný opak, negatívny dopad našej každodennej spotreby na životné prostredie. Ľudí však nechceme strašiť, chceme im priniesť informácie a motivovať ich k zmene, možno trošku varovať. Je potrebné sa poučiť zo zlých návykov a naštartovať v sebe zmenu,‘‘ informuje o charaktere podujatia riaditeľ festivalu Peter Lím.

Festivalové podujatie v Piešťanoch víta aj primátor mesta Peter Jančovič: „Považujem sa za ekologicky premýšľajúceho človeka, ktorému záleží na životnom prostredí. Ako primátor mesta, ktoré neberie problematiku ochrany životného prostredia na ľahkú váhu, hodnotím prínos tohto festivalu pre spoločnosť a mladých ľudí vysoko pozitívne. Tiež si vážim, že aj mesto Piešťany je súčasťou tohto podujatia, ktoré svojim zameraním a programom robí enviro-vzdelávacie aktivity a osvetu žiakom, študentom a všetkým, ktorým nie je budúcnosť našej planéty ľahostajná. Teší ma, že súčasťou festivalu Ekotopfilm, ktorý motivuje ľudí zamyslieť sa nad otázkou udržateľného rozvoja je aj diskusia, ktorá určite prinesie množstvo pozitívnych impulzov smerujúcich k ochrane a starostlivosti o životné prostredie.‘‘

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm odštartuje v utorok ráno 4. februára 2020 v priestoroch Elektrárne  Piešťany programom pre vopred prihlásené základné a stredné školy.

V rámci Junior festivalu sa deti pomocou filmového plátna a sprievodných aktivít naučia ako chrániť životné prostredie.

Festival pokračuje večerným programom pre širokú verejnosť. Filmový program od 16:00 do 21:30 prináša široké spektrum tém. Nenechajte si ujsť jedinečné zábery vlčej svorky v nehostinnej tundre, naučte sa predchádzať vzniku odpadov, vyriešte dilemu udržateľného stravovania, predstavte si život bez hmyzu alebo sa inšpirujte príbehom odhodlanej aktivistky, novodobej Johanky z Arku.

Program je doplnený o diskusiu Budú mať Piešťany dostatok pitnej vody?, kde sa návštevníci vďaka Dušanovi Veličovi z OZ Za našu vodu dozvedia, aké sú naše vyhliadky.

Vstup na festival je voľný.

Viac informácií o programe nájdete na: www.ekotopfilm.sk/piestany

Text a foto: Tlačová správa Ekotopfilm