Nemocnici počas pandémie chýba krv, potrebuje všetky skupiny

Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) v Piešťanoch sa obracia na verejnosť s prosbou o darovanie krvi, v čase pandémie nového koronavírusu sú potrebné všetky krvné skupiny.

Krv je možné v piešťanskej nemocnici darovať každú stredu ráno o 7.00 h na hematologicko-transfúziologickom oddelení. Obmedzenia platia pre darcov, ktorí majú cestovateľskú anamnézu a prekonali akúkoľvek infekciu dýchacích ciest alebo sa stretli s človekom, u ktorého bol koronavírus potvrdený.

„Darca krvi, ktorý navštívil inkriminované oblasti alebo bol v kontakte s chorým človekom infikovaným koronavírusom nemôže darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí alebo od posledného kontaktu s chorým človekom,“ informovala Mária Baďurová zo sekretariátu riaditeľa NAW.

Dodala, že všetci darcovia, u ktorých sa do 15 dní po darovaní krvi objaví horúčka, chrípka a iné symptómy musia spätne informovať transfuziologické pracovisko.

Darovať krv nebolí. Väčšina z prvodarcov po dobrej skúsenosti pomáha opakovane. Muži môžu prísť štyrikrát do roka, ženy trikrát.

Po vyplnení veľmi podrobného dotazníka odoberie lekárka vzorku. Ak je v poriadku, darcovi zmerajú tlak a pri tom zisťujú detaily. Za darovanie 450 ml krvi ho čaká v nemocničnom bufete občerstvenie, ale podľa darcov je odmenou najmä dobrý pocit.

Text a foto: Martin Palkovič