Nemocnica má nový urgent. Chirurgia a interné sú na jednom mieste

Pacienti s akútnymi ťažkosťami už nemusia po Nemocnici Alexandra Wintera blúdiť. Chirurgickú aj internú ambulanciu nájdu na prízemí, v spoločných priestoroch pohotovostnej služby a urgentného príjmu.

Nemocnica dnes po troch mesiacoch stavebných úprav oficiálne otvorila priestory, kde pacienti nájdu oproti minulosti komfortnú čakáreň aj nové prístrojové vybavenie. Pri vchode do budovy je ambulancia pohotovostnej služby, ktorá je otvorená do 22.00 h aj urgentný príjem, kde budú spoločne slúžiť chirurg, internista aj úrazový ortopéd.

V týchto miestach bola predtým iba chirurgia. Ak pacient potreboval pomoc internistu, musel ísť na tretie poschodie.

„Pacienti už nemusia blúdiť po nemocnici a budú ošetrení komplexne. Chirurg aj internista sú na jednom mieste, aby mohli spolupracovať,“ vysvetlil riaditeľ Nemocnice A. Wintera Štefan Kóňa.

Stavebné úpravy aj priestorové vybavenie financovala nemocnica z vlastného rozpočtu. Náklady dosiahli 115-tisíc eur.

Pacientom bude slúžiť nový defibrilátor aj EKG prístroj, nechýba ani ďalšie vybavenie na resuscitáciu a monitorovanie. Lekári majú k dispozícii expektačné lôžka, ktoré slúžia na krátkodobú diagnostiku a sledovanie pacientov.

Piešťany sú od 1. augusta 2018 zaradené do siete nemocníc s urgentným príjmom prvého typu. Podľa zákona ide o minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacou sestrou a ďalšou sestrou či záchranárom. V Nemocnici Alexandra Wintera však po novom slúžia na urgente internista, chirurg aj úrazový ortopéd.

Text a foto: Martin Palkovič