Nemocnica čaká na poslanecký prieskum, pacienti na CT-čko

Tomograf, ktorý obstarala Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) pred pár mesiacmi, mal dnes začať slúžiť pacientom. Jeho nákup a inštaláciu skomplikovali podozrenia súvisiace s týmto verejným obstarávaním.

Zákazku v hodnote 1,6 mil. eur získala firma Medical Group. Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková jej zástupcom po prevalení kauzy navrhla dohodu o ukončení zmluvy. O tom akú odpoveď dostala dnes nechcela hovoriť: „Budúci týždeň bude rozhodnuté.“

Nemocnica podľa jej slov čaká na poslanecký prieskum. Zatiaľ sa neuskutočnilo ani druhé zasadnutie novo menovanej správnej rady. Jej členovia budú rozhodovať o zložení dozornej rady a pravdepodobne aj o petícii za odvolanie riaditeľky.
V správnej rade má aktuálne štyroch zástupcov ministerstvo zdravotníctva a dvoch zamestnanci. Novozvolení poslanci mestského zastupiteľstva z iniciatívy Spoločne pre Piešťany žiadajú, aby boli v správnej a dozornej rade NAW aj ľudia nominovaní samosprávou.

Nový systém kreovania týchto orgánov minulý týždeň ohlásilo ministerstvo zdravotníctva. V najbližšom čase by malo odvolať všetkých svojich zástupcov a správne rady vo viacerých slovenských nemocniciach tvoriť transparentnejším spôsobom.
Poslanecký prieskum v piešťanskej, martinskej a trenčianskej nemocnici iniciovali opoziční členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo, aby preverili nákupy zdravotníckych prístrojov. V NAW sa uskutoční 2. decembra.

Potom sa podľa riaditeľky Márie Domčekovej rozhodne, či pacientom z piešťanského regiónu začne slúžiť nový alebo starý tomograf. Jeho výmena začala koncom októbra a mala skončiť dnes. Pacienti preto musia aj naďalej dochádzať na CT vyšetrenia do Trnavy, Hlohovca a Nového Mesta nad Váhom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič