Nákladné Antonovy vidieť nad Piešťanmi čoraz častejšie

Na letisku sa v posledných týždňoch znásobil počet cargo letov. Príčinou je situácia v Európe a s ňou súvisiace výhody leteckej dopravy pre automobilových výrobcov.

Na cargo lety sú často používané stroje Antonov. V apríli 2015 tu pristálo aj lietadlo An-26 spoločnosti Air Bright, ktoré účinkovalo vo filme The Expendables. Foto: Letisko Piešťany

Zatiaľčo vlani zaznamenalo piešťanské letisko iba šesť letov s účelom prepravy tovaru, v tomto roku ich už bolo vyše sto. Špičku mali v piatok 6. novembra, keď v Piešťanoch pristálo deväť nákladných lietadiel. Vďaka tomu sa znásobil aj predaj leteckých pohonných hmôt, z ktorých má letisko príjem.

„Ide o vývoz nákladu do Európskej únie, prípadne mimo nej. Lietadlá prilietajú prázdne a odlietajú plné,“ vysvetlil situáciu na včerajšom zasadnutí mestskej rady riaditeľ Letiska Piešťany a. s. František Varga. Podľa jeho slov sú prepravované výlučne automobilové súčiastky. Ich producentmi sú slovenské firmy vlastnené zahraničnými automobilovými koncernmi.

Do októbra takto z Piešťan prepravili 86 ton tovaru, zatiaľčo v celom predchádzajúcom roku to bolo iba 24 ton a zväčša išlo o armádne prebytky.

„Typy lietadiel sú od malých osemtonových až po tie väčšie nákladné lietadlá ako je An-12, ktoré sú schopné odviesť až 18 ton,“ vysvetlil riaditeľ letiska. Letecká preprava tovaru bude mať podľa jeho názoru stúpajúci trend aj v nasledujúcom roku. „Veľké špedičné firmy ako je TNT sa naučili chodiť do Piešťan. Výrobcovia slovenských automobilových súčiastok počítajú s letiskom Piešťany, to je úžasná vec.“

František Varga preto vidí v cargo letoch budúcnosť. „Ak by z letiska Piešťany odišiel jeden kamión denne, ktorý má 25 ton nákladu, tak letisko je dávno za vodou,“ povedal a dodal, že by išlo o nepostrehnuteľné zaťaženie cestnej siete.

Text: Martin Palkovič Video: Pavol Jurák

Inzercia