NAKA zasahovala v Piešťanoch aj v Moravanoch, ide o podvody s DPH

Celková škoda na podvodoch s DPH, do ktorých majú byť zapojení aj ľudia z nášho regiónu, je 76 mil. eur. Zásahy Národnej kriminálnej agentúry prebehli začiatkom tohto týždňa na viacerých miestach. Kukláči v pondelok a v utorok uzavreli v Moravanoch nad Váhom časť ulice a ďalšie dôkazy získali aj raziou na piešťanskej čerpacej stanici.

Prípad má krycí názov Čičikov a je pokračovaním prípadu Kameň z roku 2012. Podľa prezidenta Finančnej správy SR ide z pohľadu celkovej škody o druhý najväčší podvod s DPH v histórii Slovenska. „Celková škoda je 76 mil. eur,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii František Imrecze a dodal, že išlo o obchody s dlažbou a pomníkmi v rokoch 2010 až 2013.

Organizovaná skupina podľa jeho slov pôsobila okrem Slovenska aj v Českej republike, v Maďarsku a Srbsku. Až 182 kontrolórov zo štyroch daňových úradov vykonalo 133 daňových kontrol. Okrem toho na prípade spolupracovalo aj 162 policajtov.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že v rámci zaisťovacej akcie vykonali začiatkom tohto týždňa 11 domových prehliadok a päť prehliadok nebytových priestorov. Zaisťovali dôkazy v podobe účtovníctva, nosičov dát a počítačov.

Kriminalisti obvinili z pokračovacieho zločinu daňového podvodu spolu desať osôb. Dvaja hlavní podozriví boli vzatí do väzby, proti prepusteniu ďalších troch na slobodu sa má prokurátor odvolať.

Uchránenú sumu František Imrecze vyčíslil na 8,3 mil. eur. Názov prípadu Čičikov odkazuje na hlavnú postavu z knihy N. V. Gogoľa Mŕtve duše, čo má symbolizovať tzv. mŕtve alebo fiktívne obchody.

Doplnené 1. mája o 21.30 h o video z policajného zásahu (bez zvuku): 

Text: Martin Palkovič Zdroj: TA3 Foto a video: Prezídium Policajného zboru SR