Najlepšie svetové filmy o ekológii v Piešťanoch

Mesto Piešťany sa stalo partnerom regionálnej Tour Ekotopfilm – Envirofilm, najstaršieho medzinárodného filmového festivalu s environmentálnou tematikou na svete. Milovníci prírody si počas jedného dňa, 8. februára, v Elektrárňa Piešťany, budú môcť pozrieť 5 dokumentárnych filmov a zapojiť sa do zaujímavej diskusie s názvom: Zodpovedný životný štýl – ako žiť bez odpadov? Pre žiakov základných a stredných škôl je doobeda pripravený zaujímavý a interaktívny Junior festival. Vstup je zdarma.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka.

„Som nesmierne rád, že sa nám v Piešťanoch darí z nášho festivalu budovať tradičné podujatie,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva: „Našim cieľom je prostredníctvom dokumentárnych filmov a sprievodných aktivít – diskusií na aktuálnu problematiku, inšpirovať a vzdelávať verejnosť a mladých ľudí v témach udržateľnosti. Snažíme sa meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu, ovplyvňovať životný štýl Slovákov. Preto je pre nás dôležité prinášať do regiónov atraktívny program, ktorý má význam a motivuje k zodpovednosti. Návštevníkom v Piešťanoch prinášame to najlepšie z festivalového ročníka 2017. Tešíme sa na každého z vás.“

Filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v piešťanskej elektrárni vo štvrtok 8. februára. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl.

Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Každý, kto sa zaujíma o prírodu, ekológiu a záleží mu na prostredí, v ktorom žije určite privíta päť dokumentárnych filmov, víťazov májového ročníka 2017 svetového festivalu.

Filmy atraktívnym spôsobom otvárajú a poukazujú na niektoré z mnohých problémov, ktorým naša civilizácia čelí. Zo Slovenských tém sa dozviete viac o tom, aký je život chránených kamzíkov v Tatrách. Aký je príbeh o plytvaní jedla a prečo 50% z neho končí ako odpad porozpráva druhý film v poradí.

Radi sa obliekame pekne a podľa posledných módnych trendov, pozrite si však ďalší film z programu festivalu, ktorý ukáže inú stránku módneho sveta – z pohľadu dopadu na ekológiu a našu planétu. Budúcnosť našich miest je názov filmovej eseje, ktorá sa zaoberá minulosťou, súčasnosťou a budúcnosťou urbanizácie. Prehliadku víťazných filmov ukončí príbeh (zne)svätenej rieky Gangy, ktorú uctieva miliarda ľudí a 500 miliónov ľudí je na nej závislých.

Program bude obohatený o hodinovú sekciu „mimo plátna“ s názvom: Zodpovedný životný štýl – ako žiť bez odpadov? O osobné skúsenosti sa podelí Ivana Maleš, spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, autorka niekoľkých koncepcií pre reformu odpadového hospodárstva na komunálnej úrovni. V súkromí sa snaží o zero waste spôsob života – tvorí iba 4% zmesového komunálneho odpadu. O tejto téme aktívne bloguje na svojom blogu Nezmar. V Piešťanoch prezradí ako sa dá niečo také dosiahnuť v slovenských podmienkach.

Mesto Piešťany je ďalším rokom partnerom festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, podujatie privítal aj sám primátor mesta Piešťany Miloš Tamajka: „Veľmi sa teším z toho, že sa v našom meste udomácnil festival, ktorého hlavnými témami sú ekológia a environmentalistika. Myslím si, že tieto oblasti k Piešťanom patria, nakoľko sa snažíme pristupovať k nim zodpovedne a prispievať k zlepšovaniu životného prostredia. Aj tento rok organizátori pripravili bohatý program, ktorý, verím, priláka nielen školákov, ale aj širokú verejnosť.“

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji minulého roku sa konal jeho 44. ročník. Na festival sa prihlásilo rekordných vyše 1 000 filmov z 30 krajín sveta, z ktorých komisia vybrala do súťaže pre týždňový program festivalu 115 filmov z celého sveta. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 spíkrov a  viac ako 19 000 návštevníkov.

Zdroj: Tlačová správa/Ekotopfilm