Najlepšie novinárske fotky vystavujú v knižnici

Udalosti na Ukrajine, prezidentské voľby aj bežný život. To sú niektoré z tém fotografií, ktoré vyhrali tretí ročník súťaže Slovak Press Foto. Od včera ich prezentujú v mestskej knižnici.

Podľa Michala Bruzu, autora víťaznej fotografie z kyjevského Majdanu, boli revolučné udalosti na Ukrajine jedným z najdôležitejších momentov uplynulého roka. Aj preto sa tam vracal opakovane. Najskôr fotil na Majdane, potom na Kryme a neskôr na východe Ukrajiny, kde aj dnes zúria krvavé boje.

Podľa jeho slov vznikla víťazná fotka pár pár dní po streľbe na v centre Kyjeva počas výmeny stráži na barikádach. Ústredným motívom je muž, ktorý kričí „Sláva hrdinom, hrdinovia neumierajú!“, ale pre Michala Burzu je veľmi dôležitá aj ďalšia postava. Je to žena s nákupnou taškou, ktorá symbolizuje návrat života do ulíc.

O víťaznej fotografii rozhodla v treťom ročníku súťaže medzinárodná porota. Jej autor na besede s účastníkmi otvorenia výstavy povedal, že jeho známi mu paradoxne radili, aby ju do súťaže neposielal. „Som rád, že som ich neposlúchol,“ povedal Michal Burza.

Ďalší účastník debaty a finalista Slovak Press Foto Matej Kalina zaznamenal chvíle po oznámení výsledkov prezidentských volieb. Andrej Kiska oslavoval svoje víťazstvo v apartmáne hotela Devín a fotograf zachytil atmosféru z ulice. S prezidentom sa stretol pri vyhlásení výsledkov. Andrej Kiska bral podľa jeho slov tieto fotografie športovo, jeho manželka z nich však bola „vykoľajená.“

Výstava Slovak Press Foto prezentuje desiatky novinárskych fotografií, ktoré vznikli v uplynulom roku a v mestskej knižnici si ju môžete pozrieť do 31. marca.

MP_02-24-15_2327 MP_02-24-15_2332

Text a foto: Martin Palkovič