Najkrajšie cyklotrasy v okolí Piešťan

Jarné lúče nám už čoraz častejšie spríjemňujú aprílové dni, a nás to núti premýšľať, kam by naše výlety po Slovensku mohli túto sezónu viesť. Ak máte v pláne počas roka vycestovať do Piešťan a ich okolia, máme pre vás niekoľko tipov na miesta, kam sa môžete (nielen) na svojom bicykli vybrať.

Vážska cyklomagistrála

Jednou z najdlhších cyklistických trás, ktoré môžete v okolí Piešťan absolvovať, je takzvaná Vážska cyklomagistrála. Začína pri Kolonádovom moste a jej záver je v Trenčíne. Trasa má celkovú dĺžku 56 kilometrov a vedie popri Hornej Strede, kde majú fanúšikovia adrenalínu možnosť zažiť jazdu na vodných skútroch. Ďalej vedie popri kaštieli v Brunovciach, zrúcanine hradu Beckov a Trenčianskom hrade spolu s mestským múzeom v Trenčíne.

Kolookruh Sĺňava

Kolookruh Sĺňava patrí medzi najobľúbenejšie trasy nielen pre cyklistov, ale aj pre bežcov, korčuliarov či pre ľudí, ktorí si dokážu užiť krásne prechádzky v okolí prírody. Jej celková dĺžka je totiž približne 11 kilometrov a nakoľko nejde o náročný terén, je často vyhľadávaná i rodinami s deťmi.

Na rozdiel od profesionálnej cyklistiky, kde aktuálne výsledky znamenajú všetko, na začiatku sezóny sa od Vás neočakáva hrdinský výkon, a preto je dobré začať na okruhu tohto typu.

Okruh vedie okolo vodnej nádrže Sĺňava na rieke Váh a milovníci prírody sa môžu už teraz tešiť na nádherný pohľad ponúkajúci čistú hladinu vodnej plochy, hory, zvyšky lužných lesov a rôzne druhy vtáctva, ktoré svojou prítomnosťou umocňujú čaro celej idylky.

Sedlo Havran s Čertovou pecou

Na toto sedlo je možné z Piešťan doraziť dvoma spôsobmi. Buď po oficiálnej ceste smerom na Topoľčany, alebo turistickým chodníkom označeným modrými značkami vedúcim cez Červenú vežu a vilu Bakchus. Cestou je možné zastaviť sa v obci Banka, v Ratnovciach či Radošine. Sedlo Havran má nadmorskú výšku približne 390 metrov a Čertova pec je sídlo človeka jaskynného typu zo staršej doby kamennej. Táto trasa má asi 25 kilometrov.

Park miniatúr v obci Podolie

Ďalším miestom, ktoré sa v okolí Piešťan oplatí navštíviť, je Park miniatúr. Nachádza sa v obci Podolie, asi 15 kilometrov od Piešťan. Ide o výstavu miniatúr slovenských hradov a iných pamiatkových objektov v mierke 1:50. Najväčšou maketou celej výstavy je Holíčsky zámok zrekonštruovaný do čias Márie Terézie, ktorý má 600 okien, jeho rozmery sú 6×6 metrov a váha 43 ton.

Malokarpatská magistrála

V okolí Piešťan sa nachádza aj archeologická lokalita v Ducovom-Kostolci, ktorá je od mesta vzdialená 6 kilometrov. Návštevníci sa môžu tešiť na rekonštrukciu veľmožského dvorca. Ďalej trasa vedie okolo kaštieľa v Moravanoch nad Váhom. Z Piešťan je navyše len 10 kilometrov do Vrbového, rodiska Mórica Beňovského. V obci Ostrov by sa turisti a cykloturisti mali napojiť na Malokarpatskú magistrálu.

Text: JM Foto: MP