Nadšenci vojenskej histórie z klubu Red Eagles pripomenú vylodenie v Normandii

V Krakovanoch sa cez víkend uskutoční podujatie, ktoré pripomenie otvorenie západného frontu 2. svetovej vojny. Operácia Overlord pred 76. rokmi pomohla rozdeliť vojenskú silu nacistického Nemecka a urýchliť jeho porážku. Historický deň v Normandii organizujú nadšenci z Klubu vojenskej histórie Red Eagles.

„Náš klub sa predstaví s dvojdňovým dobovým táborom z dňa 6. júna 1944 kedy sa začala jedna z najväčších operácií 2. svetovej vojny a to operácia Overlord (Deň D),“ uviedol Miroslav Petrík z Klubu vojenskej histórie Red Eagles.

Nadšenci predstavujú jednotku 82. výsadkovej divízie, ktorá práve počas tejto operácie zohrala dôležitú úlohu a od toho sa bude odvíjať aj program podujatia.

Návštevníci budú počas dvoch dní môcť vidieť výstavu výstroje a výzbroje parašutistov, dobový život vojakov na bojisku aj paravýsadkárske delo M3 37mm.

Podujatie s názvom Historický deň v Normandii sa bude konať v obci Krakovany, na Železničnej ulici č. 6, v sobotu 8. a v nedeľu 9. augusta od 9:00 do 17:00 h.

„Podujatie nie je veľké, ale myslíme si, že veľmi poučné pre širokú verejnosť,“ uzavrel M. Petrík.

Text: Martin Palkovič Foto: Red Eagles