Na záhradníckej škole otvoria výstavu Biómy Brazílie

Brazília sa pýši najväčšou rozmanitosťou prírody na svete. Má šesť biómov: Amazonský prales, Cerrado, Caatinga, Atlantický les, Pantanal a Pampa. Výstavu na túto tému otvoria v piatok 22. apríla o 10.00 h vo vestibule SOŠ záhradníckej na Brezovej ulici v rámci celodennej akcie Deň Zeme a Deň Zelených škôl.

Najväčší bióm, Amazonský prales

Bióm Amazonského pralesa zaberá viac ako 4 milióny kilometrov štvorcových, čo predstavuje viac ako 40 % krajiny. Skladá sa z rôznych ekosystémov, ale primárnu časť tvorí dažďový prales. Medzi ďalšie ekosystémy patria lesy, sezónne lesy, igapo (zaplavené lesy), zaplavené polia, lúky, pasienky, horské vyvýšeniny a novovzniknuté formy prostredia. S rozvojom a životom v pralese je úzko spätá rieka Amazon, najširšia rieka na svete.

Táto oblasť je zdroj guarany, ovocia açai či brazílskych orechov, známych ako para orechy. Ovocie buriti z paliem Moriche, pupunha, tucuman a marimar obsahujú vysoké množstvo karotenoidov, ktoré majú antioxidačné účinky.

Suchá zima a daždivé leto v Cerrade

Druhý najväčší bióm Cerrado tvorí asi štvrtinu krajiny. Vyznačuje sa otvorenými pastvinami s nižšími stromami a kríkmi. Cerrado má, rovnaké klimatické obdobia ako savana – suchú zimu a daždivé leto. Je považovaný za najúrodnejší región Brazílie, s veľkým poľnohospodárskym potenciálom. Región je vhodný pre malé aj väčšie farmárske projekty, ktoré rešpektujú prírodu a udržateľnú výrobu.

Výnimočné ovocie a oriešky Caatingy

Caatinga je výhradne brazílsky bióm. Na savanských stepiach, ktoré tvoria väčšinu tohto územia, žijú iba také druhy rastlín a živočíchov, ktoré sú odolné voči nepriaznivým podmienkam počasia a voči nerovnomerne padajúcim zrážkam. Môžete tam nájsť ovocné stromy, aromatické a liečivé byliny.

Palmy babassu patria, tak ako kokosové palmy, medzi stromy so širokým využitím. Vyrába sa z nich palivo, jedlo (múka a olej), kozmetická zložka aj stavebný materiál. V lokalite rastie aj ovocie bacurizeiro, známe aj pod názvami platónia či bacuri. Má vysoký podiel vitamínu C, železa a fosforu.

Využíva sa na výrobu rôznych korenín, nápojov, a v kozmetike na kožné problémy. Caatinga je tiež významným zdrojom kešu a karnaubských orieškov. Med z tejto oblasti patrí medzi najvyhľadávanejšie na svete.

Vďaka súkromnému a verejnému sektoru poľnohospodárstva, sa v oblasti dobre darí ekologickej výrobe. Zavlažované farmy pozdĺž rieky São Francisco v obciach Petrolina a Juazeiro súčasnosti vyvážajú hrozno, mango, papáju a melóny.

Atlantický les je najohrozenejší

Bióm Atlantického lesa sa rozprestiera na veľkej ploche brazílskeho pobrežia. Vyskytujú sa tam preto rôznorodé lesné ekosystémy s veľmi odlišnými štruktúrami. To, čo ich však spája, je vplyv vlhkého oceánskeho vetra. V bióme rastie rastlina Yerba maté, bohatá na antioxidanty, minerály a vitamíny, z ktorej sa robí populárny čaj maté.

V tomto brazílskom bióme žije najviac ľudí, a preto je v krajine najohrozenejší. Pritom množstvo rastlín a živočíchov patria medzi endemické druhy, čo znamená, že sa nikde inde vo svete nevyskytujú. Napriek tomu, že pralesov v tejto oblasti neostáva veľa, dokáže tento bióm zásobovať vodou až 70 % populácie Brazílie.

Tisícky druhov rýb Pantanalu

Pantanal je zaplavená oblasť ovplyvnená široko rozvodnenými riekami, ktoré pritekajú z povodia Horného Paraguaja. Nachádza sa medzi oblasťami Amazon a Cerrado, vyznačuje sa jedinečnou flórou a faunou. Rieky sú domovom pre množstvo druhov živočíchov a rastlín, ktorých krása je hodná obdivu.

V bažinách riek sa plavia tisícky druhov rýb. Údajne sa ich tam nachádza viac ako vo všetkých riekach Európy. Mokrade Pantanalu sú zapísané v Zozname prírodného dedičstva UNESCO. Pantanal je zdrojom liečivých bylín a medu, ktoré sú vyhľadávaný pre svoje unikátne zloženie a blahodarné účinky pre ľudský organizmus.

Zelené pastviny Pampy

Pampa, ktorá sa nachádza na južnom cípe krajiny, je typická zelenými pastvinami, na ktorých sa zväčša chová dobytok. V oblasti sa stále viac rozvíja ekologická výroba cereálií, obilnín, mlieka a mliečnych výrobkov. Farmy sú sústredené najmä v menších mestách. Pri pobreží sú mokrade plné lekien, rákosia a bromélií. Pampa sa môže pochváliť aj lagúnou Pantos, ktorá je druhá najväčšia v Južnej Amerike. Vychýrené sú tiež regionálne vína a hroznové šťavy.

Krásy Brazílie môžete obdivovať do piatku 13. mája vo vestibule SOŠ záhradníckej na Brezovej ulici. Viac informácií o brazílskych ekosystémoch, ako aj ich fotografie, nájdete na webovej stránke Brazílskych ekologických výrobcov – oprganicsbrasil.org.

Na výstavu pozývajú Stredná odborná škola záhradnícka Piešťany, Veľvyslanectvo Brazílie v Bratislave a Portugalský inštitút.

Text: Tlačová správa organizátorov