Na sochu Wintera už majú skoro 6-tisíc eur

Verejná zbierka na postavenie sochy budovateľa piešťanských kúpeľov napreduje. Zámer včera prerokovala kultúrna komisia na podnet výtvarníčky a galeristky Nadi Mikolášikovej, ktorá s návrhom v tejto podobe nesúhlasí.

Ľudovít Winter je podľa jej slov zobrazený v „rezignačnej polohe.“ Nemal by sedieť na Kolonádovom moste, ale stáť napríklad na mieste bývalých Františkových kúpeľov. „Rozprávky o tom, že Winter mohol ísť len do polovice mosta, sú len domnienky. Našla som ľudí, podľa ktorých Winter chodil do Thermie na obed aj na kávu,“ povedala na rokovaní kultúrnej komisie Naďa Mikolášiková.

Verejnú zbierku na postavenie sochy odštartovalo v polovici novembra občianske združenie ProWinter. Jeho členovia oslovili sochára Romana Hrčku. Vo svojom návrhu vychádzal z fotografie, ktorá zobrazuje vyše 90-ročného Ľudovíta Wintera a Mici Königovú, bývalú zamestnankyňu, ktorá sa v starobe oňho starala.

Podľa Kataríny Hallovej z ProWinter o. z. pracuje partia mladých Piešťancov na projekte už od roku 2010. S ich zámerom súhlasil Pamiatkový úrad Trnava aj vedenie samosprávy, ktorej Kolonádový most patrí. S výhradami Nadi Mikolášikovej sa nestotožňujú a v peňažnej zbierke chcú pokračovať.

Aktuálne je na transparentnom účte takmer 6-tisíc eur. Na realizáciu je potrebných vyše 48-tisíc. Vyššími sumami doteraz prispeli najmä firmy, ale do zbierky sa zapojilo aj množstvo jednotlivcov. Prispieť môže každý prostredníctvom prevodu na účet, služby PayPal, portálu Ľudia ľuďom alebo poskytnutím 2% zo svojich daní.

Text: Martin Palkovič Foto: ProWinter.sk