Na sochu Wintera potrebujú 48 500 eur

Verejná zbierka na sochu Ľudovíta Wintera v životnej veľkosti odštartovala minulý týždeň. Na transparentnom účte je v tejto chvíli 1 730 eur. Organizátori chcú spojiť všetkých ľudí, ktorí majú pozitívny vzťah k nášmu mestu.

Svoj zámer predstavili v sobotu v Balneologickom múzeu. Za nápadom stojí partia mladých ľudí, ku ktorým sa pridal aj nemecký spisovateľ Kay Zeisberg, autor románu Mramorový palác. Spolu chcú spopularizovať životný príbeh Ľudovíta Wintera – podnikateľa, ktorý pozdvihol Piešťany na svetovú úroveň, dokázal sa vyrovnať s nepriazňou rôznych politických režimov a zostať optimistom.

Winter mal na sklonku života zakázané vstúpiť na Kúpeľný ostrov, mohol ísť len do polovice Kolonádového mosta a svoje celoživotné dielo sledovať iba z diaľky.

Impulzom na vznik jeho sochy sediacej na lavičke bola fotografia. Zobrazuje vyše 90-ročného Ľudovíta Wintera a Mici Königovú, bývalú zamestnankyňu, ktorá sa v starobe oňho starala. Návrh plastiky od Romana Hrčku vychádzal práve z tejto fotografie. Napriek nepriazni ľudí a osudu je na nej Winter hrdý a usmiaty.

„Na uskutočnení projektu pracujeme už od roku 2011, kedy sa táto myšlienka zrodila,“ povedal Tomáš Bušo a dodal, že za účelom realizácie nápadu vzniklo občianske združenie ProWinter. Na jeho transparentný účet môže prispieť každý – prostredníctvom bankového prevodu, služby PayPal, portálu Ľudia ľuďom alebo poskytnutím dvoch percent z daní.

Sochu Ľudovíta Wintera berieme ako impulz pre návštevníkov, ale aj domácich, aby sa túžili dozvedieť viac o človeku, ktorého neúnavná práca pomohla posunúť Piešťany na ceste od objavenia liečivej sily tunajšieho sírneho bahna až po svetoznáme kúpele, ako ich poznáme dnes,“ priblížila zámer projektu Katarína Hallová.

Bronzová postava sediaceho Ľudovíta Wintera bude tvoriť s lavičkou jeden celok. Keď sa občianskemu združeniu podarí získať sumu 48 500 eur, začne proces výroby. Podľa sochára Romana Hrčku je práca s bronzom veľmi náročná, preto je na realizáciu potrebných toľko finančných prostriedkov.

Viac sa o soche Ľudovíta Wintera dozviete na adrese ProWinter.sk.

Text: Tlačová správa/Martin Palkovič Foto: ProWinter.sk

winter socha vizualizacia