Na Silvestrovský beh hlásia slnečno s teplotou tesne pod bodom mrazu

Obľúbené bežecké podujatie oslávilo pred rokom jubileum. Účastníci 51. ročníka si môžu po behu oddýchnuť v termálnom bazéne kúpaliska Eva.

Aj tento rok sa Silvestrovský beh uskutoční 30. decembra popoludní, štart je ako vždy na Kolonádovom moste. Hlavné kategórie absolvujú 10 km trať medzi mostami, jeden okruh má 1 250 metrov.

Prezentácia začína už o 14.00 h na kúpalisku Eva, kde budú mať účastníci možnosť uložiť si veci a osprchovať sa. Po behu môžu relaxovať v bazéne s termálnou vodou.

Ten, kto zabehne 10 km pod 31:30 min, dostane finančnú odmenu vo výške 100 eur. Rovnakou sumou odmenia aj pretekára, ktorý na polovičnej trati pokorí čas 16:00 min.

Najmladší účastníci štartujú o 15.15 h. O hodinu neskôr sa na štart postavia ženy a bežci, ktorí absolvujú furmanský beh (5 km) o 17.05 h štartujú muži. Vyhlásenie výsledkov a tombola sú naplánované na 18.15 h.

Silvestrovský beh vznikol po vzore populárneho behu v brazílskom meste San Paulo. Prvýkrát sa konal 30. decembra 1965 a stal sa jedným z najstarších športových podujatí svojho druhu na Slovensku.

Už druhý ročník bol pritom ohrozený počasím. Veľké množstvo snehu a mráz spôsobili, že nebyť obetavosti organizátorov sa tradícia nezačne.

Tento rok to však nehrozí. Podľa predpovede počasia má byť 30. decembra v Piešťanoch slnečno, bez snehu a s teplotou vzduchu tesne pod bodom mrazu.

Text a foto: Martin Palkovič