Na prvom zasadnutí rozhodnú poslanci aj o plate nového primátora

Mená nominantov do mestskej rady aj komisií zastupiteľstva sú už známe. Noví poslanci zložia slávnostný sľub vo štvrtok 11. decembra o o 14.00 h v kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Jedným z ich prvých rozhodnutí bude výška platu primátora Miloša Tamajku.

Ten bol ešte ako mestský poslanec pred štyrmi rokmi proti návrhu, ktorý priznal Removi Cicuttovi plat vo výške 3 345 eur. Argumentoval aj tým, že niektorí primátori v podobne veľkým mestách zarábajú menej.

Plat primátora sa vypočítava z priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ktorá je vynásobená koeficientom podľa počtu obyvateľov. Poslanci ho môžu navýšiť maximálne o 70 %. Podľa zákona ho musia prerokovať raz ročne.

Prvým bodom slávnostného zastupiteľstva je zloženie sľubu primátora a poslancov. Nasleduje voľba členov mestskej rady a komisií. Mená nominantov dnes v tlačovej správe zverejnila iniciatíva Spoločne pre Piešťany (SPP), ktorá má v novom mestskom parlamente nadpolovičnú väčšinu.

„Chceli sme osloviť širšie spektrum odbornej verejnosti a dať ľuďom, ktorí majú záujem posúvať naše mesto dopredu, priestor na realizáciu,“ citovala tlačová správa šéfa iniciatívy Tomáša Hudcoviča. Prihlásilo sa 46 záujemcov. Do komisií sa v prípade schválenia jednotlivých návrhov dostane sedemnásť z nich.

Poslanecký klub SPP tiež avizoval, že bude presadzovať, aby rokovania mestskej rady a komisií boli verejné. Materiály na ich rokovania majú byť dostupné na web stránke mesta.

Komisie posudzujú návrhy na uznesenia, ktoré sú potom predmetom rokovania mestskej rady a zastupiteľstva. Nemajú rozhodovaciu právomoc.

Návrhy na členov Mestskej rady a komisií, ktoré budú predložené na schválenie na ustanovujúcom zasadaní mestského zastupiteľstva:

Mestská rada: Tomáš Hudcovič, Juraj Brna, Jozef Malík, Eva Wernerová, Martin Cifra, Jozef Drahovský, Michal Hynek

Komisia pre legislatívu a právo: Michal Hynek – predseda (nezávislý), Ervín Paradi, Juraj Varga, Mária Vrbová, Daniela Suchánková, Matej Csenky, Andrej Polák

Komisia pre financie a podnikanie: Zita Bruncková – predsedníčka (nezávislá), Eva Juristová, Jozef Chudý, Patrik Petráš, Katarína Gonová, Igor Racík, Andrej Klapica (KDH)

Komisia pre výstavbu a dopravu: Remo Cicutto – predseda (nezávislý), Igor Bučenec, Svetozár Mocko, Ľubomír Streicher, Michal Veselý, Imrich Reichel, Igor Gloss

Komisia pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie: Martin Cifra – predseda (nezávislý), Alena Heřmánková, Jarmila Staneková, Ján Krupa, Alena Štefková, Jozef Šimončič, Pavel Makovník

Komisia pre životné prostredie: Peter Jančovič – predseda (nezávislý), Hanka Dupkaničová, Božena Lehutová, Milan Koščál, František Bača, František Debre, Silvia Rusnáková

Komisia pre školstvo a mládež: Iveta Babičová  – predseda (SDKÚ-DS), Lukáš Mencl, Milada Selecká, Viera Mikesková, Ingrid Galková, Elena Bieliková, Jana Gonová

Komisia pre šport a rekreáciu: Jozef Drahovský – predseda (nezávislý), Stanislav Drabant, Ladislav Lacko, Marián Dubovský, Anemary Halmová, Jana Štefečková Beňačková, Juraj Brna (nezávislý)

Komisia pre kultúru a názvoslovie: Adriana Drahovská – predsedníčka (nezávislá), Petr Veverka, Pavol Pilař, Kornel Duffek, Vladimír Krupa, Dana Miháliková, Michal Fiala (nezávislý)

Komisia pre bezpečnosť a verejný poriadok: Ján Jánošík – predseda (nezávislý), Marián Bucko, Juraj Maco, Peter Müller, Katarína Blašková, Andrej Streicher, Ladislav Noskovič

Komisia pre stratégiu a rozvoj mesta: Peter Tremboš – predseda (nezávislý), Viliam Vavro, Michal Kubala, Denis Kristek, Miroslav Otčenáš, Eva Wernerová, Jozef Beňačka (nezávislý)

Komisia na ochranu verejného záujmu: Jozef Malík – predseda (nezávislý), Iveta Babičová (SDKÚ – DS), Andrej Klapica (KDH)

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa SPP Foto: TS/MP