Na pretekoch vznášadiel si diváci vyskúšajú aquafly

Možnosť zalietať si nad vodou bude mať už tento víkend každý, kto príde na piešťanskú Lodenicu. Do Piešťan sa po rokoch vrátia vznášadlá. Organizátori podujatia Grand Prix Slovakia, ktoré je účasťou seriálu Majstrovstiev Európy vznášadiel, pripravili pre divákov pestrý program. Jeho súčasťou bude aj aquafly.

Na lietanie nad vodou je potrebný ruksak, ktorého súčasťou je hydrozariadenie fungujúce na princípe vodných trysiek. Do ruksaku prúdi voda, ktorej tlak dostane človeka nad hladinu, až do výšky 12 metrov.

Aquafly uvidímí v Piešťanoch prvýkrát a to počas prestávok medzi rozjazdami vznášadiel 15. a 16. augusta.

Grand Prix Slovakia organizuje ich Klub vodného motorizmu a vodných športov Piešťany. Podujatie je súčasťou majstrovstiev Európy, ktoré sa okrem Slovenska konajú vo Veľkej Británii, Francúzsku a Nemecku. Do Piešťan príde najmenej 40 jazdcov.

Záujemcovia si na Lodenici budú môcť užiť napríklad otvorené depo. Hasiči predvedú divákom ukážky záchranných prác a modelári sa pochvália zmenšenými hydroplánmi aj vrtuľníkmi. Okrem toho dostanú návštevníci šancu povoziť sa na nafukovacom motorovom člne.

Počas ďalších prestávok medzi rozjazdami vznášadiel uvidia ukážky cvičenia psov alebo bojového umenia aikido. V nedeľu im zahrá country kapela Rowers.

Podujatie vyvrcholí 16. augusta o 16.00 h spoločným pretekom takmer všetkých kategórií vznášadiel a slávnostným vyhlásením výsledkov.


Podrobný program nájdete tu.


Vznášadlá prišli do bývalého Československa približne v polovici 80. rokov minulého storočia. Jaroslav Baláž st. z Piešťan bol jedným z prvých nadšencov, ktorí začali so stavbou vlastného vznášadla. Verejnosti boli ich stroje predstavené v roku 1986 na Sĺňave. Neskôr sa tu podarilo zorganizovať divácky atraktívne preteky ako súčasť seriálu Majstrovstiev Európy. Tie sa v Piešťanoch konali v rokoch 1987-1992 a práve na ne chce klub vodného motorizmu nadviazať.

Text: Martin Palkovič Foto: Facebook/vznasadlask