Na Kolonádovom moste vrcholí výstava diel Otisa Lauberta

Galéria MÓLO Mestského kultúrneho strediska Piešťany je preskleným priestorom vo funkcionalistickej stavbe architekta Emila Belluša. Prvá výstava po otvorení zrekonštruovaného Kolonádového mosta je venovaná dielam uznávaného slovenského výtvarníka Otisa Lauberta. Potrvá do 8. augusta 2021.

„Otis Laubert je systematik, ktorý rád a často vybočuje z radu. Z množstva materializovaných ideí si pre aktuálnu výstavu vybral malú kolekciu diel, ktorá dáva dobrú predstavu nielen o charaktere jeho tvorby ale predovšetkým o spôsobe jeho asociatívneho myslenia. Najpočetnejšie sú zastúpené pánske saká, ktoré sa zásahmi autora menia na reprezentantov istých ľudských charakterov a sociálnych typov,“ uviedla kurátorka výstavy Jana Geržová.

Objekty, u ktorých nejde o ich praktickú účelnosť, ale použitý materiál sa pri nich stáva vyjadrovacím prostriedkom, mohli ľudia prechádzajúci po Kolonádovom moste obdivovať od začiatku júla. Počas nastávajúceho víkendu majú poslednú príležitosť, koniec výstavy je naplánovaný na 8. augusta 2021. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Otis Laubert je uznávaný slovenský výtvarník, ktorý vystavoval svoje práce vo viacerých svetových metropolách. Pripravil tiež samostatnú výstavu pre Slovenskú národnú galériu a spolupracoval s galériami v Banskej Bystrici, v Nových Zámkoch alebo v Liptovskom Mikuláši. Získal množstvo ocenení na domácej aj na zahraničnej pôde.

„Je členom skupiny A-R, držiteľom ceny nadácie Tatra banky za výtvarné umenie (2015) za projekt Múzeum Otisa Lauberta, ktorý sa realizoval v Bratislave v rokoch 2015 – 2016. Momentálne pod názvom Spiace idey pripravuje vydanie svojich denníkov, ktoré si vedie od 60. rokov a sú databázou konceptov, po ktorých siahne vždy, keď pripravuje novú výstavu,“ dodala kurátorka Jana Geržová.

Zdroj: MsKS Foto: Martin Palkovič