Na CityFest prídu aj Xindl X, Le Payaco a King Shaolin

Mestský festival, ktorý je pre všetkých zdarma, sa uskutoční 27. až 29. mája. Organizátori sľubujú, že ročník 2016 bude ešte lepší ako tie predošlé a hoci podujatie čaká niekoľko zmien, na svoje si prídu úplne všetci. Naposledy predstavili týchto účinkujúcich:

Xindl X je pražský popový pesničkár. Skladá auto – protest – songy (ako sám definuje svoj žáner), v ktorých sa nebojí miešať hip-hopové frázovanie a veselé rýmy s vážnymi témami.

Svoje debutové album Návod ke čtení manuálu vydal v roku 2008. Za toto album bol nominovaný na cenu Českej hudobnej akadémie Anděl v kategórií folk a country. V roku 2010 vydal album praxe relativity a získal ocenenie Skokan roka v ankete Český Slávik.

V roku 2014 vydal album nazvaný Cecháček Made z ktorého pochádzajú skladby ako Cečháček a totáček, Barbýna, V blbým věku ci Cudzinka v tvojí zemi.

Od roku 2014 má taktiež vlastnú rozhlasovú reláciu Xindloviny, v ktorej vtipne glosuje aktuálne politické a spoločenské témy. Z tohto programu pochádzajú napríklad pesničky Jaro, Milý Ježíšku, Selfie song alebo Zdravíme vás, pane prasidente.

Skupina Le Payaco vznikla v roku 1996 v zložení Tomáš Sloboda (gitara, piano, spev), Martin Stempel (basa, spev), Juraj Vitéz (bicie, piano, spev) a Stano Petrov (gitara, spev). V roku 2000 z kapely odišiel Stano Petrov. Le Payaco pokračovali spoločne ako trio v tvorbe a koncertovaní do roku 2006.

Po rozpade sa jednotliví členovia Le Payaco začali venovať sólovým projektom (Sounds Like This, Diego a Datasystem), ktoré fungujú dodnes.

V júli 2011 sa kapela opäť sformovala, aby po piatich rokoch odmlky odohrala exkluzívny koncert na najväčšom slovenskom letnom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne. Približne 20-tisíc fanúšikov skupiny sa tak opäť dočkalo koncertného prevedenia hitov ako Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená, Horská chata, Intelektuál, Pes priateľ môj a ďalších.

Kapela v tom istom roku ešte na jeseň pridala jeden domáci koncert vo vypredanom MMC klube v Bratislave. Na tento rok Le Payaco ohlasuje svoj definitívny návrat na scénu a avizuje nový singel, čo bude vôbec prvá nahrávka po siedmych rokoch.

King Shaolin je bratislaská new age popová kapela, ktorej debutový album z roku 2011 mal názov Road To The Machiavelli Valley. Nahrávka bola mixovaná v Kalifornii pod taktovkou zvukového majstra Nathana Livelyho. Kapelu tvoria spevák, gitarista a skladateľ v jednej osobe Dominik Štofko, Norbert Neuschl (basgitara, sprievodné vokály), Michal Uličný (bicie nástroje) a Michal „Mustafa“ Novák (gitara, sprievodné vokály). King Shaolin za sebou niekoľko klubových turné, vystúpenia na veľkých festivaloch aj angažmán v zahraničí. Začiatkom minulého roka sa King Shaolin stal dobrovodnou kapelou Celeste Buckingham.

Text: Tlačová správa