Ministerka vnútra odvolala veliteľa hasičskej stanice v Piešťanoch

V súvislosti s kauzou státisícových príspevkov pre zväz bobistov rozhodla ministerka vnútra Denisa Saková o odvolaní Ladislava Noskoviča. Vedúci hasičskej stanice v Piešťanoch mal svojich kolegov zapísať do zoznamu bobistov bez ich vedomia. Opoziční poslanci v súvislosti s tým žiadali odvolanie prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexandra Nejedlého.

Ladislav Noskovič prišiel v piatok o funkciu vedúceho prevádzkovo-technického oddelenia Okresného riaditeľa HaZZ v Piešťanoch. Informovala o tom TV Markíza, ktorá v novembri upozornila na fiktívnu registráciu hasičov z Piešťan a Hlohovca v Slovenskom zväze bobistov.

Tí sa ešte v roku 2016 ocitli na registračnej listine bez toho, aby o tom vedeli. Zväz mal na základe toho dostávať státisícové dotácie od štátu. Jednou z podmienok bolo, aby mal aspoň sto aktívnych športovcov.

„Takmer polovica registrovaných členov tohto športového zväzu nikdy v živote v boboch nesedela, na žiadnych pretekoch nebola a ani len netušila, že je registrovaným členom zväzu bobistov. Ide o skupinu profesionálnych hasičov z Piešťan a Hlohovca, bez ktorých by Slovenský zväz bobistov nebol v roku 2016 uznaný za národný zväz,“ povedal minulý týždeň poslanec Gábor Grendel (OĽaNO), ktorý žiadal odvolanie prezidenta HaZZ Alexandra Nejedlého. Ten podľa Grendela po disciplinárnom konaní potrestal napomenutím krajského veliteľa hasičov a nie „zodpovednú osobu z piešťanskej hasičskej stanice.“

Žiadosti o stanovisko sme minulý týždeň poslali Slovenskému zväzu bobistov aj ministerstvu vnútra, nereagovali na ne. Svoje včerajšie odvolanie odmietol pre TV Markíza komentovať aj Ladislav Noskovič.

OPRAVA: V článku sme pôvodne uvideli, že odvolaný bol Erik Noskovič. Správne je Ladislav Noskovič. Za chybu sa ospravedlňujeme. 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič