Metských policajtov je v uliciach konečne vidieť, poslanci ich pochválili

Počet priestupkov riešených mestskými strážnikmi sa v Piešťanoch medziročne znásobil. Vedenie radnice i poslanci hodnotia fungovanie mestskej polície pozitívne.

Nový zástupca náčelníka zaviedol motivačný systém, ktorý zohľadňuje napríklad aj to, či niekto prácu konkrétneho policajta pochválil. Vladimír Jopek do tejto funkcie nastúpil na jeseň, podľa viacerých poslancov sa od vtedy veľa zmenilo k lepšiemu.

Poslankyňa Zuzana Svrčeková počas prerokovania správy o činnosti mestskej polície za rok 2020 povedala, že zmeny pozitívne vnímajú aj samotní mestskí strážnici.

„Ak policajti nikto nikam nepošle, má dve možnosti. Buď bude preventívne pôsobiť a voziť sa, alebo bude vyhľadávať priestupky a iné protispoločenské činy a riešiť ich. Za túto iniciatívu dostávajú policajti bodové hodnotene. Čiže nie za všetko, ale len za to, čo robia z vlastnej iniciatívy,“ predstavil poslancom nový motivačný systém Vladimír Jopek, zástupca náčelníka pre hliadkovú činnosť. Dodal, že päť najlepších policajtov dostáva za svoju prácu odmeny.

O tom, že hliadky sú aktívnejšie, svedčia aj čísla, ktoré prezentoval primátor Peter Jančovič. V období od januára do apríla 2020 riešili napomenutím 24 dopravných priestupkov, za prvé štyri mesiace tohto roka ich bolo 592. Vlani za toto obdobie rozdali 52 blokových pokút, v roku 2021 ich bolo v rovnakom čase 1 159. Zvýšil sa napríklad aj počet sankcií za nedodržiavanie pravidiel na pešej zóne. Medziročne za spomínané obdobie stúpol z 11 na 110.

Primátor tiež povedal, že vyberanie pokút nie je prioritnou úlohou mestskej polície. Štatistiky podľa jeho slov svedčia o tom, že je aktívnejšia ako v minulosti. Dodal, že sa zlepšili komunikačné schopnosti policajtov a vyzdvihol ich úlohu pri zvládaní pandémie. Pomáhali napríklad pri testovaní na koronavírus a aktuálne je ich pomoc dôležitá pri zvládaní dopravnej situácie počas očkovania na Kúpeľnom ostrove.

Ešte v septembri 2019 poslanci mestskú políciu ostro kritizovali. Hlavný kontrolór mesta Martin Svorad vtedy upozornil na viacero pochybení v jej fungovaní. Boli medzi nimi napríklad výpadky kamier, používanie neoznačených vozidiel a chyby v evidencii jázd aj pri inventarizácii majetku.

„Ak by sme dnes zrušili mestskú políciu, za pol roka si to občania ani nevšimnú,“ povedala v septembri 2019 Iveta Babičová a mestským strážnikom vyčítala, že ich nie je v uliciach Piešťan vidieť.

Na zabezpečenie verejného poriadku mestskou políciou je v rozpočte samosprávy každý rok vyhradených približne 1,1 mil. eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič