Mestská rada: Konateľa Bytového podniku majú schváliť poslanci

Spory okolo Bytového podniku Piešťany medzi časťou poslancov a vedením radnice pretrvávajú. Podľa odporúčania mestskej rady by mal primátor menovať konateľa až po získaní súhlasu mestského zastupiteľstva.

Terajšieho konateľa Bytového podniku Piešťany Pavla Vermeša menoval primátor Miloš Tamajka bez toho, aby o tom poslanci vôbec vedeli. Spravil to na konci decembra, keď z tejto funkcie odvolal Evu Kollárikovú.

Šéf právneho oddelenia radnice Pavol Vermeš je podľa jeho slov iba dočasným konateľom. Na ako dlho bol menovaný primátor nepovedal. O výbere jeho nástupcu by sa mal poradiť so zastupiteľstvom. V piatok 20. januára prijala takéto odporúčanie mestská rada.

Poslanci ešte začiatkom januára mestskému úradu taktiež odporučili vyhlásiť výberové konanie na riaditeľa BPP. Či a kedy bude samospráva hľadať nového konateľa, aktuálne nie je jasné.

Platnosť uznesenia zastupiteľstva, na základe ktorého primátor ako jediný člen valného zhromaždenia BPP potrebuje pri vážnejších rozhodnutiach súhlas zastupiteľstva, je aktuálne pozastavená. Miloš Tamajka toto uznesenie nepodpísal. Podľa jeho názoru je v rozpore so zákonom.

Jeho veto môže byť prelomené, ak návrh uznesenia opäť podporia aspoň tri pätiny všetkých poslancov.

Dovtedy by sa však mali zmeniť stanovy a zakladacia listina BPP tak, aby mohlo mestské zastupiteľstvo schvaľovať najdôležitejšie úkony pri nakladaní s majetkom a kontrolovať hospodárenie. Súhlasili s tým všetci prítomní členovia mestskej rady, ale ich uznesenie má tiež iba odporúčací charakter.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič