Mestská knižnica mesta Piešťany otvorila nové výstavy

Po úspešných výstavách k festivalu Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe Mestská knižnica mesta Piešťany vo svojich priestoroch pripravila ďalšie atraktívne výstavy ilustrácií dvoch výnimočných slovenských výtvarníkov.

Prvou z nich je výber ilustrácií výtvarníka Martina Kellenbergera z kníh autorov Libuše Friedovej, Petra Glocka, Štefana Meliša, Štefana Moravčíka, Kataríny Nádaskej, Vincenta Šikulu a Igora Válka. Súčasťou výstavy sú ilustrácie z kníh Slovenské povesti plné tajomných bytostí (Igor Válek), Slovenský rok (Katarína Nádaská) či Babka a kocúrik Gíra (Libuša Friedová).

Dielo Martina Kellenbergera reflektuje európske i svetové dejiny a kultúrnu históriu ľudstva. Autor ostáva verný kúzlu rozprávok, ale predovšetkým človeku. Svoje diela prezentoval na viacerých výstavách nielen doma, ale i v zahraničí. Získal množstvo ocenení, medzi inými Cenu Ľudovíta Fullu (2001), bol nominovaný na medzinárodnú Cenu Hansa Christiana Andersena. Výstava je realizovaná s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja a potrvá do konca júla.

Od 15. júna je prístupná jedinečná výstava tvorby nadanej slovenskej ilustrátorky Márie Nerádovej s názvom Brlôžky. Prezentuje ilustrácie prevzaté z veselej obrázkovej knihy pre deti, ale aj pre ich rodičov, ktorá nesie rovnaký názov. Je o nenápadných a tajuplných brlôžkoch, ktoré skrývajú prekvapivé tajomstvá. Sú ich plné lesy a záhrady a býva v nich veselo. Brlôžky sú pestrofarebným príbehom o nás všetkých.

Ilustrátorka a grafická dizajnérka Mária Nerádová sa venuje najmä detskej ilustrácii, pričom ilustrovala knihy spisovateľov zvučných mien ako Daniel Hevier či Tomáš Janovic. Za svoju prácu získala viaceré ocenenia, medzi inými aj cenu Najkrajšia kniha Slovenska. Výstava potrvá do konca augusta a jej realizáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu Poď z ulice do knižnice VII.

Obe výstavy sú verejnosti prístupné v priestoroch knižnice od pondelka do piatka od 8.30 h do 19.00 h a v prípade víkendových podujatí aj v sobotu a nedeľu.

Text a foto: Tlačová správa – Mestská knižnica mesta Piešťany