Mesto škrtne letisku dlh vo výške 688-tisíc eur

Letisková spoločnosť splatí pohľadávku na dani z nehnuteľnosti, ale mesto tieto peniaze vloží do jej základného imania. Dostane za to 2,2 % akcií. Majoritným akcionárom zostane Trnavský samosprávny kraj.

Väčšina členov mestského zastupiteľstva dnes súhlasila s tým, aby Piešťany škrtli letiskovej spoločnosti dlh vo výše 688-tisíc eur. Podobné rozhodnutie, ale so sumou 715-tisíc eur, prijali ich predchodcovia vo februári minulého roka. K realizácii tejto transakcie neprišlo.

Letisko by malo pohľadávku voči mestu splatiť až teraz, samospráva ju na základe dnešného súhlasu poslancov vloží do základného imania tejto spoločnosti. V mestskej kase tieto peniaze teda nezostanú. Piešťanom sa namiesto toho zvýši akcionársky podiel vo firme, ktorá je dlhodobo v červených číslach.

S požiadavkou, aby takýmto spôsobom mesto letisku pomohlo, predstúpil pred zastupiteľstvo predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Tohtoročnú daň z nehnuteľnosti vo výške 26-tisíc eur podľa jeho slov radnica na účet dostane. Prvá splátka vo výške 8-tisíc eur odišla včera.

Hovoril tiež o rokovaniach s investorom, ktorý prevádzkuje súkromné lety a v Piešťanoch môže získať výhodnejšie podmienky ako inde. Jeho meno nekonkretizoval s vysvetlením, že „pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.“ Má ísť o investíciu prevyšujúcu milión eur.

J. Viskupič ďalej povedal, že podnikateľské plány nového vedenia letiska podporuje banka, ktorú spoločnosti poskytla úver, ale aj tretí akcionár. Tým je ministerstvo dopravy.

„Každý Piešťanec sa na letisko skladá troma eurami za rok,“ pripomenul poslanec Marián Urbánek. Dodal, že aj v súvislosti s blízkosťou veľkých letísk nemôže v Piešťanoch fungovať tento typ dopravnej infraštruktúry.

Poslankyňa Iveta Babičová, ktorá je tiež členkou župného zastupiteľstva, pripomenula, že kraj už piešťanské letisko dvakrát podporil sumou 200-tisíc eur a dodala: „Verím tomuto projektu, dávam mu šancu.“

Za vymazanie dlhu na dlani nehnuteľnosti nakoniec hlasovalo 14 z 15 prítomných poslancov. Proti bola Zuzana Svrčeková.

Transakciu musí schváliť Protimonopolný úrad SR, až potom môže byť realizovaná.

Text a foto: Martin Palkovič