Mesto chce podporiť leteckú linku z Berlína cez Rezort Piešťany

Navýšením dobrovoľného finančného príspevku pre oblastnú organizáciu cestovného ruchu chce radnica sprostredkovane podporiť tucet plánovaných letov medzi Berlínom a Piešťanmi. Nemeckí klienti majú zostať v tunajších kúpeľoch, ale niektorí z nich sa môžu liečiť aj v iných mestách.

O navýšení dobrovoľného príspevku o 10-tisíc eur bude dnes rokovať mestská rada a návrh musí schváliť aj zastupiteľstvo. Doteraz samospráva dávala Rezortu Piešťany 20-tisíc eur. Štát môže túto organizáciu dotovať maximálne rovnakou sumou akú vyzbierajú jej členovia. V predchádzajúcich rokoch bol rozpočet Rezortu Piešťany okolo 90-tisíc eur.

Tieto peniaze sú určené na rozvoj cestovného ruchu. Vďaka nim vznikli napríklad cvičebné prvky okolo cyklochodníka pri potoku Dubová alebo street-workoutové ihrisko.

Nové vedenie mesta navrhuje podporu prevádzky charterových letov. „Dobrovoľný príspevok zo strany Mesta Piešťany by mal zabezpečiť rozlietanie leteckej linky Berlín – Piešťany. Linka by bola prínosom k rozvoju cestovného ruchu v regióne, predovšetkým v oblasti kúpeľníctva. Hlavným podnetom vzniku tejto linky je totiž preprava nemeckých turistov do piešťanských kúpeľov. Ročne navštívi piešťanské kúpele niekoľko tisíc nemeckých turistov. Toto číslo však postupne klesá. Priame spojenie Berlína s Piešťanmi by znižovanie počtu nemeckých turistov mohlo nielen zastaviť, ale aj zvýšiť,“ argumentuje predkladateľ návrhu viceprimátor Michal Hynek v dôvodovej správe.

Nemecký touroperátor MediKur-Reisen pritom už obnovenie leteckého spojenia v budúcom roku avizoval. V článku, ktorý publikoval portál etrend.sk sa píše, do Piešťan budú „prilietavať aj pacienti z Berlína a širšieho okolia, smerujúci na liečenie do Trenčianskych, Rajeckých a Turčianskych Teplíc, Teplíc, Bojníc a Dudiniec aj na Moravu do Luhačovíc.“

Lety z Berlína v minulosti zabezpečovala cestovná kancelária EuroMed, ale v tomto roku boli prerušené. Podľa dôvodovej správy k návrhu je MediKur-Reisen pripravený stať sa členom Rezortu Piešťany a rovnako ako samospráva prispieť do rozpočtu tejto organizácie sumou 30-tisíc eur. Cena letenky má vďaka tejto spolupráci klesnúť z 350 na 199 eur. Spojenie budú zabezpečovať České aerolínie lietadlom ATR-72.

O participácii Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany sa v dôvodovej správe nepíše. Kúpele sú však tiež členom oblastnej organizácie cestovného ruchu a do jej rozpočtu doteraz prispievali rovnakou sumou ako samospráva.

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia