Maturity nebudú, známky vypočítajú z vysvedčení

Maturanti nemusia ani tento rok absolvovať záverečnú skúšku. Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling. Dôvodom je druhá vlna pandémie koronavírusu a s ňou súvisiace prerušenie prezenčného vyučovania.

V školskom roku 2020/2021 sa ruší písomná časť maturitnej skúšky. Študenti končiacich ročníkov stredných škôl môžu podobne ako vlani požiadať o ústnu skúšku v prípade, že nesúhlasia so známkou, ktorú by dostali na základe priemeru svojich výsledkov z prechádzajúcich ročníkov.

Na pondelkovej (23. 3.) tlačovej konferencii to povedal minister školstva Branislav Gröhling s tým, že pravidlá ukončenia stredoškolského štúdia sú tento rok podobné ako vlani.

Aj tentoraz získajú študenti ohodnotenie na základe aritmetického priemeru známok z daného predmetu alebo skupiny príbuzných predmetov. Do tohto hodnotenia budú započítané koncoročné známky zo všetkých ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov. V osemročnom vzdelávacom programe sa do aritmetického priemeru známok započítajú koncoročné známky z posledných štyroch ročníkov a polročné známky z posledných dvoch ročníkov.

Do 10. mája má prebehnúť klasifikácia maturantov, do 19. mája dostanú výsledné hodnotenie. Ak si ho budú chcieť opraviť, môžu požiadať o ústnu skúšku, ktorá sa uskutoční do 31. mája.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič