Máte nápad ako zlepšiť Piešťany? Na podanie projektov do participatívneho rozpočtu TTSK zostáva len pár dní

V participatívnom rozpočte Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) je 250-tisíc eur. Občianske združenia, neziskové organizácie a fyzické osoby môžu posielať svoje nápady do 29. októbra. O tom, ktorý z projektov získa maximálne 5-tisíc eur, rozhodne v internetovom hlasovaní verejnosť.

Vďaka participatívnemu rozpočtu TTSK v Piešťanoch vznikla napríklad infraštruktúra k orientačnému behu po mestskom parku, multisenzorická miestnosť v priestoroch Materského centra Úsmev a pomocou dobrovoľníkov aj volejbalové ihrisko blízko Futbalového štadióna.

„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu sa v prebiehajúcom ročníku realizuje skoro 60 projektov, ktoré prispievajú k rozvoju kraja vďaka angažovanosti našich obyvateľov,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič a dodal, že TTSK zorganizoval verejné informatívne stretnutia k participatívnemu rozpočtu v 15 obciach a mestách.

Známe sú už aj kritériá hodnotenia projektov deliberatívnymi fórami: udržateľnosť, originalitu, inkluzívnosť, vplyv na životné prostredie, miera zapojenia komunity do realizácie projektu a veľkosť cieľovej skupiny.

Druhú polovicu rozhodovania majú v rukách obyvatelia Trnavského kraja. Tí môžu prostredníctvom internetového hlasovania určiť, kam pôjde časť finančných prostriedkov z rozpočtu TTSK.

Všetky potrebné informácie o participatívnom rozpočte trnavskej župy sú spolu s elektronickým prihlasovacím formulárom dostupné na www.tvorimekraj.sk.

Zdroj: Tlačová správa – Trnavský samosprávny kraj