Malých hokejistov je málo, ale seniorský hokej sa možno vráti

Klub HK Havrani postupne získava deti pre hokej a ŠHK 37 Piešťany avizuje možnosť opätovného vzniku seniorského tímu. Čakajú tento šport v našom meste lepšie časy?

Okrúhle výročie vzniku hokejového klubu Piešťany „oslávili“ rozpustením A-tímu, ktorý ešte pred pár rokmi bodoval v najvyššej slovenskej súťaži. Po neľahkom období sa tunajší hokej opäť vzmáha. Na spoločnej tlačovej besede o tom včera informovali zástupcovia občianskeho združenia HK Havrani a prezident klubu ŠHK 37 Piešťany Jaroslav Lušňák.

„V prvom rade sú potrebné financie, ďalej sú to vzťahy s mestom,“ komentoval Jaroslav Lušňák možnosť, že by v nasledujúcej sezóne opäť vznikol A-tím. „Veľmi intenzívne na tom pracujem, pretože si myslím, že seniorský hokej sem patrí už len kvôli tradícii.“

Podľa jeho slov by určite nešlo o extraligu, ale skôr o 1. ligu. Aktuálne prebiehajú rokovania so sponzormi. Mužstvo by mali tvoriť Piešťanci, ktorí v tejto sezóne hrajú v iných slovenských mestách.

Mladších hokejistov v Piešťanoch zastrešuje klub HK Havrani, ktoré sa snaží deti prilákať k tomuto športu. Najmenej ich je v kategórii juniorov. Až 21 piešťanských odchovancov v tejto vekovej kategórii pôsobí v iných kluboch.

Podľa generálneho manažéra klubu HK Havrani je situácia zlá aj u mladších ročníkov. „Každý piatok má tréner o robotu postarané, pretože obvoláva hráčov a ak dvaja ochorejú, nepostavíme mužstvo. Sú to chlapci, pred ktorými treba dať klobúk dole. Všetci, ktorí zostali, hokej milujú,“ povedal Peter Bohuš.

Aj preto chce klub kvalitnejšími podmienkami a lepším zázemím mladých hokejistov opäť do Piešťan prilákať. Podľa prezidenta HK Havrani Lukáša Moravčíka je výzvou do blízkej budúcnosti zostavenie juniorského tímu.

„Náborovými akciami získavame deti v predprípravkovom veku – škôlkárov, prvákov a druhákov. V apríli sme mali 26 registrovaných hráčov, k dnešnému dňu ich máme 51. Náš vysnívaný cieľ je mať zhruba 80 detí v tejto kategórii,“ povedal Lukáš Moravčík.

Pomôcť by mohla aj škôlka korčuľovania Havránok, ktorá sa koná vždy počas verejného korčuľovania na zimnom štadióne a vďaka finančnej podpore Raiffeisen banky je pre všetkých zdarma.

Text a foto: Martin Palkovič