Letka 13: Balneologické múzeum otvára tabuizovanú tému

Počas II. svetovej vojny predstavovali Piešťany centrum stíhacieho letectva na Slovensku. Sídlila tu Letka 13, ktorú pri vzdušnom súboji značne poškodili Američania. Jej členovia sa neskôr pridali k Slovenskému národnému povstaniu.


Výstavu s názvom Letka 13 – najúspešnejšia slovenská stíhacia letka v histórii (1939 – 1944) otvoria vo Vile Dr. Lisku vo štvrtok 24. novembra o 16.30 h.

Potrvá do 28. februára 2017.


Príbeh najúspešnejšej jednotky slovenských vzdušných síl reflektuje hektické obdobie II. svetovej vojny.

Ešte v lete 1939, niekoľko mesiacov po vzniku Slovenského štátu, mali stroje piešťanského stíhacieho pluku výsostné znaky Československa. Onedlho sa zapojili do ťaženia nacistického Nemecka proti ZSSR.

Potom sa pokúšali chrániť Bratislavu pred americkým bombardovaním a neskôr sa zostávajúci členovia pridali k Slovenskému národnému povstaniu, aby bojovali proti Nemcom. Po vojne ich čakalo prenasledovanie zo strany komunistického režimu.

Osudom pilotov je venovaná výstava, ktorú pripravilo Balneologické múzeum. Jej vernisáž bude spojená s prezentáciou knihy o leteckom ese Jánovi Režňákovi, ktorého domovom sa stali Piešťany. Aj preto, že do roku 1989 bola táto téma tabuizovaná, ide o prvú výstavu svojho druhu na Slovensku.

Text: Martin Palkovič Foto: Balneologické múzeum