Letisko Praha a ČSA plánujú špeciálny spoj do Piešťan

Pri príležitosti 80. výročia otvorenia letiska Ruzyně je naplánované špeciálne letecké spojenie medzi Piešťanmi a Prahou. Práve z kúpeľného mestečka 5. apríla 1937 štartovalo lietadlo, ktoré oficiálne ako prvé pristálo na čerstvo otvorenom letisku Praha-Ruzyne.

Z pohľadu histórie česko-slovenského civilného letectva išlo o dôležitý míľnik. Aj preto chce túto udalosť súčasné Letisko Václava Havla v spolupráci s Českými aerolíniami pripomenúť špeciálnym letecký spojením.

Na tento let má byť nasadený Airbus A319 pre 144 cestujúcich s livery Prahy a Hradčian. Odlet z hlavného mesta Českej republiky je plánovaný na 5. apríla 8.00 h a prílet do Piešťan o 8.50 h. Lietadlo by sa malo na tunajšom letisku zdržať približne hodinu.

Prvý spoj medzi Piešťanmi a Prahou z 5. apríla 1937 mestská kronika nespomína. O necelý mesiac neskôr, 1. mája 1937, však začalo pravidelné spojenie medzi Piešťanmi, Zlínom a Brnom.

Na linke lietali 8 sedadlové lietadlá typ Fokker VII, ktoré mali dvoch členov posádky. „Lietadlo štartuje z Piešťan ráno o 6.30 hod. do Brna, kde má okamžité spojenie do Prahy. Okrem toho vedie cez Piešťany letecká trať Bratislava – Piešťany – Košice – Užhorod a zpäť,“ zaznamenal kronikár.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Piešťany – History Z článku bola vypustená časť, ktorú autor mylne prezentoval ako oficiálne informácie od spoločnosti ČSA. Za chybu sa ospravedlňujeme.