Letisko bez dlhov možno spojí Piešťany s Izraelom

Všetci akcionári deklarujú záujem o jeho rozvoj spoločnosti Letisko Piešťany. Krajskí poslanci rozhodli o kapitalizácii pohľadávky, finančnú pomoc by mal poskytnúť aj štát. O zrušení dlhu za daň z nehnuteľnosti uvažuje aj mesto.

Pohľadávku vo výške 2,5 mil. eur 1,5 mil. eur (opravené 5. mája o 8.30 h) by mal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vymeniť za akcie. Tento návrh včera schválilo krajské zastupiteľstvo, odobriť ho ešte musí valné zhromaždenie spoločnosti. Zíde sa v máji.

„Chceme spoločnosť očistiť od záväzkov, chceme do nej, a máme to prisľúbené, dostať pomoc, ktorá postačí na jeden rok. Dúfame, že sa nám za ten čas podarí nájsť strategického partnera pre letisko,“ povedal župan Tibor Mikuš.

TTSK je majoritným akcionárom, menšie podiely majú mesto a štát. Ten by mal na prevádzku prispieť sumou 500 až 600-tisíc eur, definitívne rozhodnutie však ešte nepadlo. Svoju pohľadávku približne v rovnakej hodnote môže na akcie premeniť aj radnica. Podľa primátora to však nie je také jednoduché ako v prípade kraja.

„Nemôžeme kapitalizovať pohľadávku, ktorá je daňová. Zákon to zakazuje,“ povedal včera pre Piešťany TV Miloš Tamajka.

Dodal, že riešením je prevod príslušnej sumy z mestského rozpočtu na účet letiska, následné navýšenie počtu akcií a vrátenie finančných prostriedkov mestu. „Ale nie je to také jednoduché. Mohol by vzniknúť problém, že ak my im dáme peniaze, oni nám ich nemusia vrátiť.“

Takýmto návrhom sa preto budú zrejme už čoskoro zaoberať mestskí poslanci. Iveta Babičová, členka krajského aj mestského parlamentu má ku kapitalizácii pohľadávky výhrady.

„Ide len o fiktívne navýšenie percent, lebo tie peniaze už reálne v spoločnosti nie sú, tie už boli minuté,“ povedala pre Piešťany TV.

Miloš Tamajka tiež informoval, že sa stretol so zástupcami cestovných kancelárií pôsobiacich v Izraeli. Podľa jeho slov existuje záujem otvoriť pravidelnú linku do tohto blízkovýchodného štátu.

Text a foto: Martin Palkovič