Letenky na spomienkový let Praha – Piešťany sú už vypredané

Začiatkom apríla uplynie presne 80 rokov od otvorenie najväčšieho českého letiska. Pri tejto príležitosti sa uskutoční spomienkový let na trase Praha-Piešťany-Brno-Praha.

Na stredu 5. apríla pripravuje pražské letisko v spolupráci s Českými aerolíniami a letiskami v Piešťanoch a Brne rekonštrukciu letu, ktorý zahájil prevádzku na letisku Ruzyně. V tento deň skoro ráno odštartuje z Prahy smer Piešťany Airbus A319 Českých aerolínií. V kúpeľnom meste pristane o hodinu neskôr.

Letenky na túto mimoriadnu linku bolo možné kúpiť dnes od 15.00 h na web stránke ČSA. Už o tri hodiny neskôr neboli dostupné. Za jednosmernú letenku cestujúci zaplatili 499 Kč, za spiatočnú 1 999 Kč.

Podrobnosti o tom, ako dlho bude mať lietadlo v Piešťanoch prestávku, a či je pre cestujúcich pripravený nejaký program, zatiaľ nie sú známe. Je to však vynikajúca príležitosť na prezentáciu nášho mesta. Na palube tohto leteckého špeciálu budú aj českí novinári.

Z Piešťan smeruje Airbus do Brna a odtiaľ späť do Prahy. Presne túto trasu absolvovali aj cestujúci, ktorých lietadlo pristálo 5. apríla 1937 ako prvé na pražskom letisku.

Piešťanská mestská kronika tento let nespomína, ale je v nej zaznamenané, že o necelý mesiac neskôr, 1. mája 1937, začalo pravidelné spojenie medzi Piešťanmi, Zlínom a Brnom.

Na linke lietali 8 sedadlové lietadlá typ Fokker VII, ktoré mali dvoch členov posádky. „Lietadlo štartuje z Piešťan ráno o 6.30 hod. do Brna, kde má okamžité spojenie do Prahy. Okrem toho vedie cez Piešťany letecká trať Bratislava – Piešťany – Košice – Užhorod a zpäť,“ píše kronikár.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa Letiska Václava Havla, Kronika mesta Piešťany Foto: csa.cz