Letecká šou pripomenie Štefánika, piešťanské nebo bude plné akrobatov

Presne o mesiac, 4. a 5. mája otvorí Festival letectva brány piešťanského letiska a začne písať novú kapitolu leteckých podujatí na Slovensku. Organizátori sľubujú dva dni zážitkov vo vzduchu i na zemi. Spojenie leteckej šou, spomienok na život generála Milana Rastislava Štefánika a detskej zóny, predpovedá veľkolepú zábavu pre všetky vekové kategórie.

Podujatie bude zároveň súčasťou oficiálnej celoštátnej pietnej spomienky na jednu z najvýznamnejších postáv našich dejín, generála Štefánika. V tomto roku si pripomíname sto rokov od jeho nedokončeného príletu do rodnej zeme. Hold tejto osobnosti vzdajú hostia z krajín, kde Štefánik pôsobil – z Francúzska, Talianska, Českej republiky a zo Slovenska.

Hlavnými piliermi letového programu budú vystúpenia špičkových akrobatických pilotov a skupín. Displej tím Baltic Bees z Lotyšska predvedie akrobatické manévre šestice lietadiel L-39 Albatros v charakteristickej žlto-modrej “kamufláži”.

Z Českej republiky priletí ukázať svoje majstrovstvo The Flying Bulls Aerobatic Team. Ďalšími hviezdami skupinovej akrobacie budú švajčiarski P-3 Flyers, ktorí predvedú svoje umenie na dnes už historických lietadlách Pilatus P-3. Piešťanskú oblohu vymaľujú aj slovenskí Očovskí Bačovia.

Sólo manévre najvyššej úrovne predvedie na piešťanskom nebi hneď dvojica pilotov, ktorých výkony berú dych. Jedným z nich bude Zoltán Veres, žijúca legenda vysokej pilotáže.

Vyrovnaným konkurentom v súperení o úžas divákov mu bude šampión a majster sveta adrenalínových pretekov Red Bull Air Race Martin Šonka: „Divákom predvediem vystúpenie, ktoré je postavené na súťažnej freestylovej zostave. Ale kým na súťaži lietame len štyri minúty, v Piešťanoch to bude dvanásťminútová show a pokúsim sa ukázať všetko, čo moje Extra 300 SR dokáže.“

Milovníkom leteckej histórie rozprúdia krv v žilách stroje, ktoré nezabudnuteľným spôsobom pomohli k ukončeniu posledného celosvetového konfliktu.

Kým majestátny P-51 D Mustang sa predvedie v plnej kráse na májovej oblohe, štíhle krivky Supermarine Spitfire si budú môcť návštevníci dokonale vyobzerať na zemi. A nebude to len tak hocijaký kus, ale maketa stíhačky, na ktorej Otto Smik, slovenské eso RAF, bojovalo za slobodu Británie. K historickým skvostom sa pridajú aj lietadlá MiG-15 a Yak-3.

Najväčšia detská zóna zabaví rodiny s deťmi

Výnimočný letový program je však len polovicou bohatej ponuky piešťanského leteckého sviatku. Na rozsiahlej ploche letiska čaká návštevníkov ďalšia pestrá paleta atrakcií. Okrem unikátnej expozície Vojenského historického múzea nebude chýbať Detský festival a najväčšia detská zóna, aká kedy na Slovensku bola.

Sport Kids Academy ponúkne rôzne druhy športov. Zóna cirkusu otestuje žonglovanie či vzdušnú akrobaciu všetkých malých záujemcov. O nezabudnuteľné zážitky sa postará Kúzelník Peter Šesták so Šašom Jarom, Paci Pac a Fíha Tralala so skupinou Baby Band. Presne 400 metrov štvorcových letiska zaplavia v rámci Festivalu letectva aj herné konzoly Xbox.

Zdroj: Tlačová správa – Festival letectva Foto: festivalletectva.sk