Kúpele zostali bez klientov, skoro 60 ľudí museli prepustiť

Generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov predkladá, že klientov zo zahraničia budú môcť privítať najskôr v septembri. Niekoľko týždňov bude Kúpeľný ostrov prázdny.

Na konci marca odišli v súvislosti s celosvetovou pandémiou ochorenia Covid-19 zo Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany aj poslední klienti. Od 1. apríla sú všetky hotely zatvorené. Generálny riaditeľ Andreas Schuster odhaduje, že to potrvá päť až sedem týždňov.

Podobná situácia nastala iba na konci druhej svetovej vojny, keď cez Piešťany prechádzal front. Bolo to presne pred 75 rokmi. „Kúpele sa vtedy vyprázdnili, fungoval iba Vojenský kúpeľnú ústav, ktorý však slúžil skôr ako nemocnica pre zranených vojakov,“ vysvetlil riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera Vladimír Krupa.


Čítajte aj: Covid-19 a Piešťany pohľadom Viktora Nižňanského


„Osobne si myslím, že ak pôjde všetko dobre, v júni alebo v júli budeme môcť začať poskytovať kúpeľnú liečbu pre klientov zo Slovenska, ktorú preplácajú zdravotné poisťovne. Ohľadom návštevníkov zo zahraničia si nemyslím, že sa do septembra udeje nejaká veľká zmena. Bude to závisieť od zrušenia cestovných obmedzení,“ povedal A. Schuster.

Podľa jeho slov sa kúpeľom v uplynulých mesiacoch darilo a veľa investovali do prijímania nových zamestnancov. S niektorými z nich sa však museli na konci marca rozlúčiť. Išlo o ľudí, ktorí boli v skúšobnej dobe alebo mali zmluvy na dobu určitú. Je ich takmer 60.

„Aktuálne je v našom záujme udržať si čo najviac zamestnancov. Tí, ktorí zostali, budú od 1. apríla dostávať výplaty na úrovni 60 %,“ dodal generálny riaditeľ.

Cestovný ruch je jedným z prvých odvetví ekonomiky, ktoré pandémia nového koronavírusu zasiahla. Vláda v tejto súvislosti avizuje pomoc podnikateľom.

„Hovorili sme s niektorými ľuďmi z ministerstiev, ale doteraz nemáme žiadnu informáciu o konkrétnej pomoci pre našich zamestnancov. Zatiaľ nebolo oficiálne oznámené nič, čo by nám mohlo pomôcť,“ povedal k podpore zo strany štátu A. Schuster.

„Cestovný ruch nám hibernuje, väčšina prevádzok našich členov je zatvorená,“ opísala súčasnú situáciu riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiana Nevoľná, ktorá predpokladá, že po zlepšení situácie budú chcieť Slováci dovolenkovať na Slovensku. Rezort sa ich preto pokúsi prilákať práve do Piešťan. V tejto súvislosti pripravuje viaceré opatrenia.

Text a foto: Martin Palkovič