Kúpalisko Eva môžu otvoriť už v máji. Dočkáme sa aj vnútorného bazéna?

Mestskí poslanci rozbehli rokovania zo zástupcami kúpeľov. Všetky strany vrátane klubu vodného póla, ktorý má Evu v prenájme, hovoria o ochote spolupracovať. Vnútorný bazén potrebuje rozsiahlu rekonštrukciu.

Na februárovom zastupiteľstve vznikla pracovná skupina, ktorej úlohou bolo osloviť Slovenské liečebné kúpele Piešťany s otázkou spolupráce pri prevádzke kúpaliska. Tomáš Hudcovič z klubu Spoločne pre Piešťany na poslednej mestskej rade primátora informoval o výsledkoch rokovania: „Kúpele deklarovali, že majú záujem participovať na tom, aby slúžil občanom aj vnútorný bazén. Sú ochotní dlhodobo sa zaviazať aj v otázke prístupu k vode.“

Na najbližšie štyri roky majú Evu v prenájme vodnopólisti. Minulý rok tam okrem iného realizovali rekonštrukciu vonkajšieho bazéna, vďaka ktorej môže letná sezóna trvať oveľa dlhšie. „Plavecký aj relaxačný bazén by mali byť k dispozícii od mája. Šesťmesačná prevádzka kúpaliska je však podmienená dotáciou od mesta,“ vysvetlil Ľudovít Kubán z Klubu vodného póla Kúpele Piešťany. O výške príspevku rozhodnú poslanci na jednom z najbližších zasadnutí.

Taktiež sa musia s vedením radnice dohodnúť, akým spôsobom by mohla samospráva na prevádzke participovať. „Prioritou je riešiť otázku vnútorného bazéna, aby bolo zabezpečené celoročné plávanie,“ povedal poslanec Tomáš Hudovič.

„Predstavitelia kúpeľov vyjadrili názor, ktorý pre nás nebol neznámy, pretože pri predchádzajúcich jednaniach o prenájme kúpaliska so zástupcami klubu vodného póla sa niekoľkokrát vyjadrili, že si vedia predstaviť i dlhodobý prenájom kúpaliska, ale s podmienkou, že do prenájmu bude zainteresovaný ako partner Mesto Piešťany, nie iba klub vodného póla. Takže pri stretnutí tento názor iba zopakovali,“ popísal rokovanie Ľudovít Kubán.

„Slovenské liečebné kúpele Piešťany sú a vždy boli otvorené rokovaniam s Mestom Piešťany o prevádzkovaní kúpaliska Eva. Kedže v súčasnosti očakávame ponuku na spoluprácu, nemôžeme sa bližšie k tejto téme vyjadrovať,“ uvádzajú v oficiálnom stanovisku kúpele.

Finančnú náročnosť rekonštrukcie vnútorného bazéna zatiaľ nikto nevyčíslil. Podľa predchádzajúceho vedenia mesta nemôže samospráva investovať do cudzieho majetku ani pri dlhodobom prenájme.

„V roku 2007 bolo rokovanie s majiteľmi kúpeľov, kde sa rozprávalo o tom, či by bolo možné rekonštruovať vonkajší aj vnútorný bazén. Vtedy právnici mesta povedali, že nie je možné, aby samospráva investovala do súkromného majetku,“ uviedol dlhoročný poslanec Jozef Beňačka v diskusii s Jurajom Brnom, ktorú si môžete pozrieť na Piešťany TV.

Text a foto: Martin Palkovič