Krajinský most: Stavenisko odovzdajú na konci augusta

Presný termín začiatku opravy jediného cestného premostenia Váhu v Piešťanoch stále nie je známy. K úplnému obmedzeniu dopravy by podľa zástupcov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) prísť nemalo.

Oprava spodnej časti Krajinského mosta a 800 metrov dlhého úseku cesty II/499 v obci Banka, medzi mostom a križovatkou Topoľčianska – Bananská, bude stáť 2 mil. eur. Župa na ňu získala peniaze s fondov Európskej únie.

O tejto investícii sa hovorí už od roku 2014, kedy nechal kraj rozšíriť vozovku o 50 centimetrov, nahradiť jej jednotlivé vrstvy a opraviť nosné prvky hornej stavby. Hodnota zákazky bola vtedy 425-tisíc eur a prispel na ňu aj štát.

Aktuálne plánovaná rekonštrukcia sa dotkne len spodnej stavby a bude s ňou súvisieť aj zníženie hladiny Váhu. Preto musí víťaz verejného obstarávania, firma Swietelsky Slovakia, rokovať so Slovenským vodohospodárskym podnikom.

„Stavenisko bude 28. augusta 2019 odovzdané zhotoviteľovi. Ten po jeho prebratí začne s prípravnými prácami, aby samotná oprava Krajinského mosta mohla začať čo najskôr. Pokiaľ ide o konkrétne dopravné obmedzenia, momentálne prebiehajú rokovania s Policajným zborom SR, aby dopady boli pre obyvateľov mesta čo najmenšie. K úplnému obmedzeniu dopravy by však nemalo dôjsť,“ uviedol pre zpiešťan.sk Miroslav Knap, riaditeľ Odboru stratégií a projektov TTSK.

Spodnú časť Krajinského mosta opraví firma Swietelsky Slovakia, ktorá realizuje aj rekonštrukciu Kolonádového mosta a schodov Domu umenia. V rovnakom čase má preto v Piešťanoch zákazky za viac než 4 mil. eur.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič