Krajinský most opraví tá istá firma ako Kolonádový

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má podpísanú zmluvu so spoločnosťou Swietelsky Slovakia na opravu spodnej časti Krajinského mosta a úseku cesty v obci Banka za takmer 2 mil. eur. Dátum začiatku výstavby zatiaľ nie je známy.

Predseda TTSK Jozef Viskupič podpísal zmluvu s firmou Swietelsky Slovakia 19. júna. Aktuálne prebiehajú rokovania o termíne odovzdania stavby. Práce potom musia podľa zmluvy začať do piatich dní a potrvajú najviac päť mesiacov.

S rekonštrukciou spodnej časti Krajinského mosta nemajú byť spojené významnejšie dopravné obmedzenia. V marci to pre portál zpiešťan.sk povedala riaditeľka odboru dopravnej politiky TTSK Alexandra Silberhorn.

Most bol pre motoristov dva mesiace uzatvorený počas leta 2014. Trnavská župa dala vtedy rozšíriť vozovku o 50 centimetrov, nahradiť jej jednotlivé vrstvy a opraviť nosné prvky hornej stavby mosta. Hodnota zákazky bola 425-tisíc eur a prispel na ňu aj štát.

„Teraz ide o spodnú stavbu, takže maximálne môže prísť k čiastkovým dopravným obmedzeniam,“ povedala Alexandra Silberhorn.

Pri oprave 800 metrov dlhého úseku cesty II/499 v obci Banka (medzi mostom a križovatkou Topoľčianska – Bananská) podľa nej zrejme použijú semafory, ktoré budú púšťať autá striedavo z oboch strán.

Spoločnosť Swietelsky Slovakia vyhrala časť spoločného verejného obstarávania na opravu komunikácií, ktoré pre štyri župy organizoval Prešovský samosprávny kraj od októbra 2017. Pár mesiacov predtým na rekonštrukciu spodnej časti Krajinského mosta a 800 metrov dlhého úseku cesty v obci Banka získal TTSK finančné prostriedky z fondov Európskej únie.

Swietelsky Slovakia opravuje aj Kolonádový most. Verejné obstarávanie na túto zákazku vyhlásilo ešte prechádzajúce vedenie piešťanskej radnice, keď získalo dotáciu od ministerstva kultúry vo výške 150-tisíce eur. Krátko po komunálnych voľbách prišla správa, že rezort dotáciu navýši o 800-tisíc eur.

Celkové náklady prevyšujú 1,7 mil. eur a stavebné práce majú podľa zmluvy, ktorú podpísal primátor Peter Jančovič, trvať najviac 15 mesiacov.

Text a foto: Martin Palkovič